Somaliland

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Pikeun kagunaan séjén tina Somaliland, tempo Somaliland (disambiguasi).
Jamhuuriyadda Soomaaliland
جمهورية أرض الصومال
Jumhūrīyat Ṣūmāliland
Republic of Somaliland
Bandéra Somaliland Lambang Nasional Somaliland
Motto
لا إله إلا الله محمد رسول الله
Lagu
Samo ku waar

Location of Somaliland
Ibu kota Hargeisa
9°33′N 44°03′E
Basa resmi Basa Somali, Basa Arab, Basa Inggris[1]
Démonim Somali;[2] Somalian[3]
  • Somalilander
Pamaréntah Républik présidénsial konstitusional
 -  Présidén Ahmed Mahamoud Silanyo
 -  Wakil Présidén Abdirahman Saylici
Kamerdikaan ti Somalia 
 -  Diproklamasikeun 18 Méi 1991 
 -  Diakuan Teu diakuan[4][5] 
Aréa
 -  Total 137600 km² 
68000 mil² 
Populasi
 -  Perkiraan  2008 3.500.000[6] 
 -  Kapadetan 25 /km² 
51 /mil²
Mata uang Shilling Somaliland1 (SLSH)
Zona wanci EAT (UTC+3)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+3)
Kode telepon +252
1. Mata uang ngan valid pikeun kapentingan régional.
Réngkin teu kasadia ku lantaran teu diakuan.

Somaliland (basa Somali: Soomaaliland, Basa Arab: صوماللاندṢūmāliland, Basa Inggris: Somaliland) nyaéta hiji nagara daulat de facto nu teu diakuan anu internasionalna diakuan minangka hiji région otonom di Somalia.[4][7] Pamaréntah Somaliland ngajénan soranganna minangka nagara panerusna protéktorat Somaliland Britania, nu mana pernah merdika sababaraha poé dina 1960 minangka Nagara Somaliland,[8][9] saméméh ngahiji jeung Wewengkon Pawalian Somalia (urut Somaliland Italia) pikeun ngawangun Républik Somalia.[8][9][10][11][12]

Somaliland map.png

Somaliland wawatesan jeung Étiopia di kidul jeung kulon, Djibouti di kalér-kulon, Teluk Aden di kalér, sarta wewengkon otonom Puntland piboga Somalia di wétan.[13]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Country Profile". Government of Somaliland. Diakses tanggal 2010-02-02. 
  2. "Somalia". World Factbook. Central Intelligence Agency. 2009-05-14. Diakses tanggal 2009-05-31. 
  3. Paul Dickson, Labels for locals: what to call people from Abilene to Zimbabwe, (Merriam-Webster: 1997), p.175.
  4. a b Lacey, Marc, "The Signs Say Somaliland, but the World Says Somalia", New York Times, 2006-06-05. Disalin 2010-02-02.
  5. The UK Prime Minister's Office Reply To The "Somaliland E-Petition"
  6. "Republic of Somaliland – Country Profile". Somaliland Mission. Diakses tanggal 30 April 2011. 
  7. "The Transitional Federal Charter of the Somali Republic" (PDF). University of Pretoria. 2004-02-01. Diakses tanggal 2010-02-02.  "The Somali Republic shall have the following boundaries. (a) North; Gulf of Aden. (b) North West; Djibouti. (c) West; Ethiopia. (d) South south-west; Kenya. (e) East; Indian Ocean."
  8. a b "Somaliland Marks Independence After 73 Years of British Rule" (fee required), The New York Times, 1960-06-26, p. 6. Disalin 2008-06-20.
  9. a b "How Britain said farewell to its Empire", BBC News, 2010-07-23.
  10. Encyclopaedia Britannica, The New Encyclopaedia Britannica, (Encyclopaedia Britannica: 2002), p.835
  11. "The dawn of the Somali nation-state in 1960". Buluugleey.com. Diakses tanggal 2009-02-25. 
  12. "The making of a Somalia state". Strategy page.com. 2006-08-09. 
  13. Analysis: Time for jaw-jaw, not war-war in Somaliland

Sumber jeung Rujukan[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Citakan:Somaliland topics Citakan:States of Somalia

Citakan:Africa topic Citakan:Geography of Africa


Countries.png