Mosambik

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur guna lian ti Mosambik, tempo Mosambik (disambiguasi).
República de Moçambique
Républik Mosambik
Bandéra Mosambik Lambang Mosambik
Lagu
Pátria Amada
Location of Mosambik
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Maputo
25°57′S 32°35′E
Basa resmi
(Basa wewengkon)
Basa Portugis
(Basa Swahili, Basa Makhuwa, Basa Sena)
Grup étnis  Afrika 99,66% (Makhuwa, Tsonga, Lomwe, Sena, jeung nu lian)
Éropa 0,06%
Euro-Afrika 0,2%
India 0,08%
Démonim Mozambican
Pamaréntah Républik parleméntér
 -  Présidén Armando Guebuza
 -  Perdana Mentri Aires Ali
Kamerdikaan
 -  ti Portugal 25 Juni 1975 
Aréa
 -  Total 801.590 km² (ka-35)
309.496 mil² 
 -  Cai (%) 2,2
Populasi
 -  Perkiraan  2009 22.894.000[1] (ka-54)
 -  Sénsus 2007 21.397.000 (ka-52) 
 -  Kapadetan 28,7 /km² (ka-178)
74,3 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $21,809 milyar[2] 
 -  Per kapita $1.010[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $9,893 milyar[2] 
 -  Per kapita $458[2] 
Gini? (1996–97) 39,6 (sedeng
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,280 (handap) (ka-165)
Mata uang Metical Mosambik (Mtn) (MZN)
Zona wanci CAT (UTC+2)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+2)
TLD Internét .mz
Kode telepon +258
1 Pakiraan pikeun nagara ieu kuduna mah diperhatoskeun ogé kana lobana nu pupus akibat AIDS; hal ieu bisa nyababkeun ajén harepan hirup nu leuwih saeutik, tingkat pupusna orok jeung jalmi nu leuwih luhur, populasi jeung kamekaran populasi nu leuwih handap, jeung robihna panyebaran populasi dumasar umur jeung lalaki/awéwé tinimbang nu dikira.

Mosambik, resmina Républik Mosambik (Basa Portugis: Moçambique atawa República de Moçambique, dilapalkeun: [ʁɛˈpublikɐ di musɐ̃ˈbiki]), nya éta hiji nagara di Africa beulah tenggara. Nagara ieu wawatesan jeung Samudra Hindia di wétan, Tanzania di kalér, Malawi jeung Zambia di kalér-kulon, Zimbabwé di kulon, sarta Swaziland sareng Afrika Kidul di kidul-kulon. Ibu kotana nya éta Maputo, baheulana kawanoh salaku Lourenço Marques.

Antara abad ka-1 jeung ka-5 M, masarakat basa Bantu migrasi ti kalér jeung kulon. Swahili, jeung saterasna ogé, Arab, palabuan padagangan aya sapanjang basisir nepi ka datangna bangsa Éropa. Wewengkon ieu dijelajahan ku Vasco da Gama dina 1498 jeung dijajah ku Portugal dina 1505. Mosambik merdika dina 1975, jeung jadi Républik Rahayat Mosambik sakedap sanggeusna. Aya perang sadulur ti 1977 nepi ka 1992.

Propinsi, distrikm, jeung postos[édit | sunting sumber]

Pamandangan kana Maputo, ibu kota jeung kota panggedéna nagara. Kota Maputo kapisah ti Propinsi Maputo.

Mosambik dibagi kana 10 propinsi (provincias) jeung hiji ibu kota (cidade capital) kalawan status propinsi. Propinsi-propinsina teras dibagi kana (total) 129 distrik (distritos), nu salajengna dibagi kana (total) 405 "Postos Administrativos" (Pos Administratif) jeung teras kana Localidades (Lokalitas). Ti 1998, 43 "Municípios" (Kotamadya) geus dijieun di nagara ieu.

  1. Cabo Delgado
  2. Gaza
  3. Inhambane
  4. Manica
  5. Maputo (kota)
  6. Maputo
  7. Nampula
  8. Niassa
  9. Sofala
  10. Tete
  11. Zambezia
Peta Mosambik kalawan propinsi-propinsina nu ditandaan

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1".
  2. a b c d "Mozambique". International Monetary Fund. Diakses pada 6 Méi 2011. 

Bibliograpi[édit | sunting sumber]

  • Gengenbach, Heidi. Binding Memories: Women as Makers and Tellers of History in Magude, Mozambique. Columbia University Press, 2004. Entire Text Online: http://www.gutenberg-e.org/geh01/main.html
  • Abrahamsson, Hans Mozambique: The Troubled Transition, from Socialist Construction to Free Market Capitalism London: Zed Books, 1995
  • Cahen, Michel Les bandits: un historien au Mozambique_, Paris: Gulbenkian, 1994
  • Pitcher, Anne Transforming Mozambique: The politics of privatisation, 1975–2000 Cambridge, 2002
  • Newitt, Malyn A History of Mozambique Indiana University Press. ISBN 1850651728
  • Varia, "Religion in Mozambique", LFM: Social sciences & Missions No. 17, December 2005
  • Mwakikagile, Godfrey, Nyerere and Africa: End of an Era, Third Edition, New Africa Press, 2006, "Chapter Seven: "The Struggle for Mozambique: The Founding of FRELIMO in Tanzania," pp. 206–225, ISBN 978-0-9802534-1-2; Mwakikagile, Godfrey, Africa and America in The Sixties: A Decade That Changed The Nation and The Destiny of A Continent, First Edition, New Africa Press, 2006, ISBN 978-0-9802534-2-9

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Mosambik ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntahan
Informasi umum
Pelesir

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Mosambik di Wikivoyage

Citakan:Mozambique topics

Géografi lokal
Kaanggotaan internasional, basa, jeung sajarah

Citakan:Portuguese overseas empire


Countries.png