Mayotte

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Departemén Mayotte
Bandéra Mayotte Coat of arms Mayotte
Location of Mayotte
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Mamoudzou (préféktur)
Basa resmi
(Basa wewengkon)
Basa Perancis
(Shimaore [Swahili], Malagasi)
Grup étnis  92% Komoro (Bantu, Arab, jeung Malagasi), 3% Swahili, 2% Perancis, 1% Makua, 2% nu lian[1]
Démonim Mahoran
Pamaréntah Departemén peuntas laut
 -  Présidén Déwan Jéndral Daniel Zaïdani
 -  Préfék Thomas Degos
Departemén peuntas laut Perancis jeung région peuntas laut
 -  ti 31 Maret 2011 
Aréa
 -  Total 374 km² (~ka-185)
144 mil² 
 -  Cai (%) 0,4
Populasi
 -  Perkiraan  2009 194.000[2] 
 -  Sénsus 2007 186.452[3] (ka-179)
 -  Kapadetan 498,5 /km² (~ka-21)
1.291,2 /mil²
GDP (nominal) Perkiraan 2005
 -  Total US$1,13 milyar (€0,91 milyar)[4] 
 -  Per kapita US$6.500 (€5.200)[4](pakr. 2005) 
HDI (2003) t/s (teu karéngking) (teu karéngking)
Mata uang Euro (EUR)
Zona wanci (UTC+3)
TLD Internét .yt
Kode telepon +262 (saméméh 2007, +269)

Mayotte (Basa Prancis: Mayotte, dilapalkeun: [majɔt]; Shimaore: Maore, IPA: [maˈore]; Basa Malagasi: Mahori) nya éta hiji departemén jeung région peuntas laut[5] ti Perancis; ngawengku hiji pulo utama, Grande-Terre (atanapi Mahoré), hiji pulo nu leuwih leutik, Petite-Terre (atawa Pamanzi), jeung sababaraha islét. Kapuloannana aya di beulah kalérna Selat Mosambik di Samudra Hindia, antara Madagaskar jeung Mosambik. Téritorina géografisna mah mangrupa bagian ti Kapuloan Komoro, tapi geus sacara pulitis kapisah ti hiji réferéndum dina 1974 nu mana kaputusannana nya éta tetep aya dina kakawasaan Perancis. Weengkon ieu kawanoh ogé salaku Mahoré, ngaran pribumi ti pulo utamina.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Komune di Mayotte.

Mayotte dibagi kana 17 komune. Aya ogé 19 kanton (teu ditémbong di dieu). Teu aya arrondissement.

Komune di Mayotte
  1. Dzaoudzi
  2. Pamandzi
  3. Mamoudzou
  4. Dembeni
  5. Bandrélé
  6. Kani-Kéli
  7. Bouéni
  8. Chirongui
  9. Sada
  10. Ouangani
  11. Chiconi
  12. Tsingoni
  13. M'Tsangamouji
  14. Acoua
  15. Mtsamboro
  16. Bandraboua
  17. Koungou

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. ben cahoon. "Information on Mayotte". Worldstatesmen.org. Diakses pada 1 April 2011. 
  2. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1".
  3. (Basa Perancis) INSEE, Pamaréntah Perancis. "INSEE Infos No 32" (PDF). Diakses pada 2 Désémber 2007. 
  4. a b (Basa Perancis) INSEE. "8.1 Produit intérieur brut" (PDF). Diakses pada 21 Agustus 2010. 
  5. Mayotte devient le 101e département français, 4 April 2011, "C'est pourquoi Mayotte devient le 101e département français et le 5e département d'Outre-Mer et région d'Outre-Mer." 

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Mayotte di Wikivoyage

Citakan:Departments of France


Countries.png

Koordinat: 12°50′35″S 45°08′18″E / -12.84306, 45.13833