Laos

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
ສາທາລະນະລັດ ປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ
Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao
Lao People's Democratic Republic
Bandéra Laos Lambang nagara Laos
Motto
ສັນຕິພາບ ເອກະລາດ ປະຊາທິປະໄຕ ເອກະພາບ ວັດທະນາຖາວອນ
"Peace, Independence, Democracy, Unity and Prosperity"
Lagu
Pheng Xat Lao
Location of Laos
Ibu kota Vientiane
17°58′N 102°36′E
Kota panggedéna ibu kota
Basa resmi Lao
Démonim Lao
Pamaréntah Républik sosialis
 -  Presiden Letjen. Choummaly Sayasone
 -  Perdana Mentri Bouasone Bouphavanh
Merdika ti France 
 -  Tanggal 19 Juli 1949 
 -  Cai (%) 2
Populasi
 -  Perkiraan  2007 6,521,998 (ka-106)
 -  Sénsus 1995 4,574,848 
GDP (PPP) Perkiraan 2006
 -  Total $13.75 miliar (ka-129)
 -  Per kapita $2,200 (ka-138)
Gini? (2002) 34.6 (sedeng
HDI (2004) Green Arrow Up Darker.svg 0.553 (sedeng) (ka-133)
Mata uang Kip (LAK)
Zona wanci (UTC+7)
TLD Internét .la
Kode telepon +856

Laos (dikecapkeun /ˈlɑːoʊs/, /ˈlaʊs/, atawa /ˈleɪɒs/[1]), resmina Républik Démokratik Rahayat Lao, nyaéta nagara nu singkur di Asia Tenggara, diwatesan ku Burma (Myanmar) jeung Cina di kulon kaler, Vietnam di béh wetan, Kamboja di kidul, sarta Thailand di béh kulonna. Laos nyukcruk sajarahna ka Karajaan Lan Xang atawa Lemah Sayuta Gajah, nu aya ti saprak abad ka-14 tepi ka 18. Sanggeus sapériodeu minangka jajahan Perancis, Laos merfika taun 1949. Perang sipil resmi rengse nalika gerakan komunis Pathet Lao ngawasa taun 1975 tapi paketrok antar faksi masih lumangsung sababaraha taun lilana.

Pausahaan pribadi geus nambahan saprak ahir 1990-an nalika reformasi ekonomi kaasup diwanohkeunnana idin bisnis nu gancang. Laos kaasup kénéh di antara nagara panghandapna sacara ekonomis katut pulitis.[2] Sanajan kitu, ekonomi Laos tuwuh 7.2% dina taun 2006,[3] ka-35 panggancangna sadunya. 80% of the employed practice subsistence agriculture.[4] Etnis nagara ieu béda-béda, kalayan 70%-na mangrupa kelompok etnis panggedéna nyaéta Lao.[5]

Rengking internasional[édit | édit sumber]

Organisasi Survey Rengking
Heritage Foundation/The Wall Street Journal Index of Economic Freedom 149 tina 157
Reporters Without Borders Worldwide Press Freedom Index 156 tina 167
Transparency International Corruption Perceptions Index 111 tina 163
United Nations Development Programme Human Development Index 133 tina 177

Tempo oge[édit | édit sumber]

Pamingpin minoritas etnis di Laos

Catetan jeung rujukan[édit | édit sumber]

  1. Dictionary.com Unabridged (v 1.1). Retrieved November 08, 2007, from Dictionary.com website: http://dictionary.reference.com/browse/laos
  2. Heritage Foundation
  3. CIA World Factbook
  4. CIA World Factbook
  5. CIA World Factbook, May 2007

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Laos ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Laos di Wikivoyage