Lompat ke isi

Pluto

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Planét Pluto

Pluto (ᮕᮣᮥᮒᮧ) (ngaran resmi: 134340 (|᮱᮳᮴᮳᮴᮰|); simbol: ⯓[1] jeung ♇[2]) nyaéta hiji planét leutik (dwarf planét) dina Surya Mandala.[3] Saméméh 24 Agustus 2006, Pluto statusna minangka hiji planét sarta mangrupa planét pangleutikna sarta panglaérna (runtuyan kasalapan) ti Panonpoé.[3] Dina 7 Séptémber 2006, ngaran Pluto diganti jadi nomer waé, nyaéta 134340.[3] Ngaran ieu dibikeun ku Minor Planét Center (MPC), organisasi resmi anu tanggung jawab dina ngumpulkeun data ngeunaan asteroid sarta komét dina surya mandala .[3] Dina taun1978 Pluto dipikanyaho mibanda satelit anu ukuranana henteu leutik teuing nu dingaranan Charon (diaméter 1.196 km).[3] Saterusna kapanggih deui satelit séjénna, Nix sarta Hydra.[3] Saprak kapanggih ku Clyde William Tombaugh, saurang astronom ngora di Observatorium Lowell, dina 18 Pébruari 1930, Pluto saterusna jadi salah sahiji anggota Surya Mandala anu tempatna panglaérna .[3] Jarak Pluto jeung panonpoé nyaéta 5.900,1 juta kilométer.[3] Pluto mibanda diaméter anu ngahontal 4.862 km sarta mibanda massa 0,002 massa Bumi.[3] Période rotasi Pluto ny aéta 6,39 poé, sedengkeun période révolusi nyaéta 248,4 warsih.[3] Wangun Pluto mirip jeung Bulan kalayan atmosfer anu ngandung métan. Suhu lakop Pluto kira-kira -233 o célsius nepi ka -223o célsius, ku kituna wujudna lolobana és.[3] Numutkeun para ilmuwan NASA planét Pluto anu leutik sarta perenahna di panungtung sistem surya mandala urang kiwari beuki boga warna beureum.[4] Gambar-gambar anu dicokot téléskop rohang jomantara Hubble nempokeun yén planét éta 20% leuwih beureum ti saméméhna.[4] Para pakar yakin fénoména éta disababkan ku parobahan dina és anu aya di lakop Pluto dina waktu planét ieu ngasupan tahap anyar ti orbit salila 248 warsih.[4] Gambar-gambar anyar ieu nempokeun nitrogén anu ngimpel beuki ngolényay di kalér sarta beuki gelap di bagian kidul.[4] Parobahan-parobahan ieu kamungkinan badag mangrupa akibat tina lééhna és di kutub anu kakeunaan sinar Panonpoé samentara di kutub séjénna ngimpel.[4]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. JPL/NASA (2015-04-22). "What is a Dwarf Planet?". Jet Propulsion Laboratory. Diakses tanggal 2022-01-19. 
  2. John Lewis, ed. (2004). Physics and chemistry of the solar system (2 ed.). Elsevier. p. 64. 
  3. a b c d e f g h i j k (id)Pluto[tumbu nonaktif] (diaksés tanggal 1 Desember 2011)
  4. a b c d e (id)Planet Pluto berubah warna (diaksés tanggal 1 Desember 2011)