Pluto

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Planét Pluto

Pluto (ngaran resmi: 134340) nyaéta hiji planét leutik (dwarf planét) dina Surya Mandala. [1] Saméméh 24 Agustus 2006, Pluto berstatus minangka hiji planét sarta mangrupa planét pangleutikna sarta panglaérna (runtuyan kasalapan) ti Panonpoé.[1] Dina 7 Séptember 2006, ngaran Pluto diganti jadi nomer waé, nyaéta 134340. [1] Ngaran ieu dibikeun ku Minor Planét Center (MPC), organisasi resmi anu tanggung jawab dina ngumpulkeun data ngeunaan asteroid sarta komét dina surya mandala .[1] Dina warsih 1978 Pluto dipikanyaho ngabogaan satelit anu ukuranana henteu leutik teuing nu dingaranan Charon (diameter 1.196 km). [1] Saterusna kapanggih deui satelit séjénna, Nix sarta Hydra.[1] Saprak kapanggih ku Clyde William Tombaugh, saurang astronom ngora di Observatorium Lowell, dina 18 Pébruari 1930, Pluto saterusna jadi salah sahiji anggota Surya Mandala anu tempatna panglaérna .[1] Jarak Pluto jeung panonpoé nyaéta 5.900,1 juta kilométer. [1] Pluto ngabogaan diameter anu ngahontal 4.862 km sarta ngabogaan massa 0,002 massa Bumi. [1] Période rotasi Pluto ny aéta 6,39 poé, sedengkeun période révolusi nyaéta 248,4 warsih. [1] Wangun Pluto mirip jeung Bulan kalayan atmosfer anu ngandung métan. Suhu permukaan Pluto berkisar -233 o celsius nepi ka -223o Celsius, ku kituna wujudna lolobana és.[1] Numutkeun para ilmuwan NASA planét Pluto anu leutik sarta perenahna di panungtung sistem surya mandala urang kiwari beuki boga warna beureum. [2] Gambar-gambar anu dicokot téléskop rohang jomantara Hubble nempokeun yén planét éta 20% leuwih beureum ti saméméhna. [2] Para pakar yakin fenomena éta disebabkan ku parobahan dina es anu aya di permukaan Pluto dina waktu planét ieu ngasupan tahap anyar ti orbit salila 248 warsih. [2] Gambar-gambar anyar ieu nempokeun nitrogén anu ngimpel beuki ngolényay di kalér sarta beuki gelap di bagian kidul. [2] Parobahan-parobahan ieu kamungkinan badag mangrupa akibat tina lé'éhna és di kutub anu kakeunaan sinar Panonpoé samentara di kutub séjénna ngimpel.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k (id)Pluto (diaksés tanggal 1 Desember 2011)
  2. a b c d e (id)Planet Pluto berubah warna (diaksés tanggal 1 Desember 2011)


Science.jpg
Surya Mandala
Panonpoé - Mérkurius - Vénus - Marcapada (Bulan) - Mars - Beubeur astéroid - Jupiter
Saturnus - Uranus - Néptunus - Pluto - Beubeur Kuiper - Scattered disc - Awan Oort
Baca ogé objék astronomi jeung daptar objék surya mandala, disusun dumasar radius atawa massana.