Pluto

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Planét Pluto

Pluto (ngaran resmi: 134340) nya éta hiji planét leutik (dwarf planét) dina Tata Surya. [1] Saméméh 24 Agustus 2006, Pluto berstatus minangka hiji planét sarta mangrupa planét pangleutikna sarta panglaérna (runtuyan kasalapan) ti panonpoé.[1] Dina 7 Séptember 2006, ngaran Pluto digantian jeung nomer waé, nya éta 134340. [1] Ngaran ieu dibikeun ku Minor Planét Center (MPC), organisasi resmi anu tanggung jawab dina ngumpulkeun data ngeunaan asteroid sarta komét dina tata surya .[1] Dina warsih 1978 Pluto dipikanyaho ngabogaan satelit anu ukuranana henteu leutik teuing nu dingaranan Charon (diameter 1.196 km). [1] Saterusna kapanggih deui satelit séjénna, Nix sarta Hydra.[1] Saprak kapanggih ku Clyde William Tombaugh, saurang astronom ngora di Observatorium Lowell, dina 18 Pebruari 1930, Pluto saterusna jadi salah sahiji anggota ti Tata Surya anu panglaérna tempatna.[1] Jarak Pluto jeung panonpoé nya éta 5.900,1 juta kilométer. [1] Pluto ngabogaan diameter anu ngahontal 4.862 km sarta ngabogaan massa 0,002 massa Bumi. [1] Période rotasi Pluto ny aéta 6,39 poé, sedengkeun période révolusi nya éta 248,4 warsih. [1] Wangun Pluto jiga jeung Bulan kalayan atmosfer anu ngandung metan. Suhu permukaan Pluto berkisar -233o celsius nepi ka dengan-223o Celsius, ku kituna kalolobaan berwujud es.[1] Numutkeun para ilmuwan NASA planét Pluto anu leutik sarta perenahna di pang tungtung sistem tata surya urang kiwari beuki boga warna beureum. [2] Gambar-gambar anu dicokot teleskop rohang jomantara Hubble nempokeun yén planét éta 20% leuwih beureum ti saméméhna. [2] Para pakar yakin fenomena éta disebabkan ku parobahan dina es anu aya di permukaan Pluto diwaktu planét ieu ngasupan tahap anyar ti orbit salila 248 warsih. [2] Gambar-gambar anyar ieu nempokeun nitrogen anu ngimpel beuki bersinar di kalér sarta beuki gelap di bagian kidul. [2] Parobahan-parobahan ieu kamungkinan badag mangrupa akibat tina lé'éhna és di kutub anu kakeunaan sinar Panonpoé samentara di kutub séjénna ngimpel.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k (id)Pluto (diaksés tanggal 1 Desember 2011)
  2. a b c d e (id)Planet Pluto berubah warna (diaksés tanggal 1 Desember 2011)


Nulis.jpg