Gula batu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Gula batu nu dijieun tina nu can ngarandapan prosés rafinasi sahingga masih kénéh wanrna coklat

Gula batu (disebut ogé: Rock Sugar, 冰糖 ) nyaéta gula nu dijieun tina gula pasir, anu dikristalkeun, kalawan bantuan cai nu dipanaskeun nepi ka kondisi jinuh sarta satuluyna jadi tiis.

Gula batu mimiti dijieun di Iran mangsa abad ka-9 maséhi. Kristal gula dijieunna ku cara ngaleyurkeun gula kana cai, tuluy dipanaskeun nepi ka jinuh sarta kristalisasina mah lumangsung ku alatan turunna témpératur. Kristalisasi jadi leuwih gancang nalika régang tatangkalan diasupkeun kana larutan sarta kristal gula nyusun disakurilingeun régang, ngabentuk batu.[1]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Gula batu biasana ditambahkeun kana kainuman. Budaya entéh di Frisia Wétan ngagunakeun sasemplak gula batu leutik nu disimpen dina cangkir saméméh entéh diticikeun kana cangkir.

Kamonésan gula batu téh da gula batu mah leuwih gampang dirobah jadi énérgi ku pankréas, mun dina gula pasir mah pangkréas ngan ukur bisa ngarobah kkurang leuwih 1/2 séndok gula pasir jadi énérgi dina 140 menit. Ari gula batu, pangkréas téh bisa ngarobah kurang leuwih 6 séndok pikeun jadi énérgi dina 140 menit, ku kituna gula batu leuwih séhat mun dibandingkeun jeung dula pasir.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Richardson, Tim. (2002) Sweets: A History of Candy. Bloomsbury. ISBN 978-1-58234-229-0 p. 90

Tutumbu luar[édit | édit sumber]

  • Exploratorium.edu Recipe for rock candy as an educational exercise in crystal and candy making.