Hadéan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Hadéan mangrupa éon géologis bumi anu perenahna saacan Arkean. Dimimitian ku diwangunna Bumi sakitar 4.600 yuta taun kalarung jeung réngsé sakumaha ditetepkeun ku ICS 4.000 yuta taun ka kalarung.

Ahli géologi Preston Cloud nyiptakeun istilah dina 1972, mimiti pikeun nyatakeun periodé ateuacan Batu pangheulana terkenal di Bumi. W. Brian Harland engké nyiptakeun istilah anu ampir sinonim: "periode Prioscan". Lain, téks anu leuwih saé ngan ukur ngarujuk ka éon salaku Pra-Arkéan.

Ngaran Hadéan asalna tina Hadés, déwa Yunani kuna tina alam dunya ieu ku sabab kaayaan "héla" di Bumi dina waktu éta: planétna nembé kabentuk jeung masih panas pisan ku sabab vulkanismeu tinggi, permukaan sawaréh cair jeung sering tabrakan jeung awak Sistem solar séjén.[1]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. Page, Geology. "Hadean Eon". Geology Page (dalam en-US). Diakses tanggal 2019-11-14.