Hadist

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Hadist الحديث dina Al-quran disebut saloba 23 kali anu ngandung harti carita, ajaran kécap wahyu, warta, jsb. Jadi,hadist téh ngandung harti anu loba. Hadist bisa disimpulkan dina wangénan kahiji nyaéta: Sagala hal anu dipasihkeun Nabi Muhammad SAW dina bentuk amal, kalakuan, katetapan jeung sagala hal anu ngeunaan Nabi Muhammad SAW.

Landasan golongan kahiji: Naksir hadist sakumaha anu ngalawan Nabi Muhammad mangrupa kecap hadits stand-nyalira Hartina, hiji hadits anu henteu kabeungkeut istilah istilah séjén (saperti hadits mauquf atanapi maqtu hadits)

Harti Hadist lain bisa disimpulkeun dina wangénan kadua di luar jumbur al-muhaddisin, nyimpulkeun Hadist teu ngan sagalana anu dilakukeun Nabi Muhammad SAW, tapi sagalana anu dilakukeun ku Sahabat sarta tabiin éta ogé disebut Hadist.[1]

Sacara struktur Hadist aya tina dua komponen, nyaéta sanad atau isnad (rantai panutur) sareung matan (redaksi).

Bagian dina Hadist[édit | édit sumber]

Sanad, nyaéta rantai panutur (Rawi atau periwayat) hadist. Rawi nyaéta periwayat Hadistna atau jalma anu nyebarkeun Hadistna, contohna nyaéta (Bukhari).

Rawi, nyaéta jalma anu nepikeun wta Hadist.

Numutkeun kaaslian hadist

Kategori tingkat kaaslian hadist nyaéta klasifikasi anu pang péntingna anu mangrupa kasimpulan kana panarimaan atau panolakan ieu hadist, numutkeun tingkat kaaslian hadist nyaéta aya 4, nyaéta: shahih, hasan, dla'if jeung maudlu'

  1. Shahih, nyaéta tingkatan pangluhurna panarimaan tina hiji hadist, hadist shahih numutkeun 4 perkara nyaéta: Sanad anu jeulas, perawi anu shahih, baligh, sareung matanna jelas.
  2. Hasan, nyaéta sanadna jeulas tapi aya kalemahan tina rawina, misalkan rawina adil tapi ingetanna heunteu sampurna.
  3. Dla'if, nyaéta sanadna heunteu nyambung atau orang anu ngariwayatkeunna heunteu adil.
  4. Maudlu, nyaéta hadist anu palsu sabab diriwayatkeunna ku jalma anu sok ngabohong.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Islam, Serpihan. "Apa Itu Hadist ? - Pengertian Istilah dan Bahasa". Serpihan Islam (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2019-03-02.