Henry James

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Henry James, OM (lahir 15 april 1843 - maot 28 Februari 1916 dina umur 72 taun) nyaéta saurang panulis kabangsaan Amérika, dipikawanoh minangka salah sahiji inohong konci dina abad ka-19 réalis literal. Manéhna téh putra ti Henry James, Sr, saurang pandita, jeung lanceuk ti ahli filsafat jeung psikolog William James jeung panulis buku poéan Alice James.

Salila 40 taun James nganjrek di Inggris, nu matak jadi salah sahiji subyék di Inggris dina taun 1915, sataun saméméh manéhna maét. Anjeunna leuwih utama dipikawanoh ku novél sérina nu ngagambarkeun papanggihna antara urang-urang Am[rika jeung Éropa. Métodeu nulisna ditilik tina panyawang karakter dongéng ngajadikeun anjeunna nyalusur isu nu patali jeung kateusadaran jeung rasa, sarta gaya dina karya senina nu ogé bisa dibandingkeun jeung lukisan imprésionis.

Sumbangan James gedé hartina pikeun kritik literal, utamana dina nandeskeun yén panulis kamungkinan diidinan pikeun nepikeun sawanganana ngeunaan dunya kalawan bébas. Imajinasina dina panyawan literal, monolog interior jeung mungkin narator nu teu bisa diandelkeun kalawan tinulis dina novélna jeung dongéng bisa gumulung kana hiji narasi fiksi. Saurang panulis nu luar biasa pisan produktifna, minangka pangwuwuh tina hasil karya fiksina, anjeunna medalkeun artikel jeung buku-buku lalampahan, biografi, otobiogradi, jeung kritik, karya téaterna diperkirakeun geus dipangaruhan ku novél jeung dongéngna.