Ingvar Kamprad

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ingvar Kamprad nu ngadegkeun IKEA

Feodor Ingvar Kamprad (Swedia: [ˈɪŋːvar ˈkamːprad] ; babar 30 Maret 1926 – pupus 27 Januari 2018 dina yuswa 91 taun) nyaéta pebisnis urang Swedia. Manéhna salaku nu ngadegkeun IKEA, parusahaan ritel furnitur multinasional.

Kahirupan mimiti[édit | édit sumber]

Kamprid dibabarkeun di Pjätteryd  (ayeuna bagéan tina Kotamadya Älmhult), län Kronobergs, di Småland, Swedia. Bapana nyaéta Frans Feodor Kamprad, nu babar di Jerman jeung datang ka Swédia dina yuswa sataun. Sedengkeun indungna nyaéta Berta Linnéa Matilda Nilsson. Aki ti bapana, Erdman Achim Kamprad, kawit ti Thuringen, sedengkeun indungna, Franzisca Glatz, babar di Bohemia. Marga Kamprad nyaéta varian “Kamerad” nu geus aya ti abad ka-15. Indung Achim Kamprad nyaéta dulurna ti Paul von Hindenburg. Achim meuli pertanian Elmtaryd (éjaan standar: Älmtaryd) di deukeut désa leutik Agunnaryd (ayeuna bagéan tina Kotamadya Ljungby) di provinsi Smaland. Manéhna bunuh diri sababaraha taun sanggeus Frans Feodor babar tuluy ngawariskeun pertanianna ka Franzisca, tuluy Franz Feodor. Ingvar Kamprad cicing di ieu pertanian bareng jeung kolotna, lanceukna, jeung ninina, ti yuswa 6 taun.[1]

Karir[édit | édit sumber]

Kamprad mulai bisnis ti ngora kénéh. Manéhna mulai ngajual korek api ti umur 9 taun. Dina umur tujuh taun, manéhna mulai dagang ka tatangga-tatanggana make sapédah. Manéhna apal yén korek api bisa dibeuli sacara grosis jeung murah di Stockholm, tuluy ngajual hiji-hijina make harga nu murah jeung masih bisa nyokot kauntungan. Ti dinya, manéhna mulai dagang lauk, dékorasi tangkal Natal, binih, pulpen, jeung patlot. Nalika Kamprad nincak umur 17 taun, bapana méré hadiah duit lantaran Kamprad geus ngabéréskeun sakolana.[2]

IKEA diadegkeun taun 1943 jeung ngajual sababaraha replica méja dapur meunang emangna, Ernst.[3] Dina taun 1948, Kamprad ngalegaan portofoliona dina industri furnitur.[3] Manéhna ngaproduksi barang saluyu jeung pesenan. Akronim IKEA diwangun ku inisial ngaranna (Ingvar Kamprad), ngaran pertanian kulawarga tempat dibabarkeun (Elmtaryd), jeung désa sabudeureunna (Aagunnaryd).[4]

Dina sasih Juni 2013, Kamprad mundur ti déwan diréksi Inter IKEA Holding SA. Anak bungsuna, Mathias Kamprad, ngagantikeun Per Ludvigsson salaku pupuhu parusahaan induk. Sanggeus kaputusanna, Kamprad ngajéntrékeun, “Kuring ngarasa ieu waktu nu pas pikeun kaluar ti déwan direksi Inter IKEA Grup. Ieu ogé mangrupa léngkah salajengna dina raraga regenerasi nu geus lumangsung sababaraha taun katukang.” Mathias jeung dua lanceukna ogé jadi pupuhu pimpinan IKEA dina ngarancang visi jeung stratégi jangka panjang parusahaan.[5]

Kahirupan pribadi[édit | édit sumber]

Kamprad jeung istri kahijina, Kerstin Wadling, ngadopsi hiji budak awéwé, Annika.[6] Dina taun 1960-an, Kamprad nikah jeung istri kaduana, Margaretha Kamprad-Stennert (1940-2011), nu geus dipikawanoh ti Stennert umurna 20 taun.[7] Maranéhna boga tilu budak: Peter, Jonas, jeung Mathias.[8][9]

Manéhna cicing di Épalinges, Swiss, dina taun 1976 nepi ka 2014. Kamprad balik ka Småland, Swédia, dina Maret 2014 sanggeus 40 taun cicing di luar negri.[10][11] Nalika gawé jeung produsén furniture di Polandia dina awal karirna, Kamprad mulai ngalaman alkoholisme. Dina taun 2004, manéhna ngaku yén konsumsi inuman kerasna geus teu parah siga baheula.[12]

Dina wawancara jeung TSR, saluran TV Swiss basa Prancis, Kamprad mengenderai Volvo 240 taun 1993, ngan ngapung di kelas ékonomi, jeung ménta karyawan IKEA ngagunakaeun kertas bulak-balik. Manéhna dikabarkeun make hiji kantong téh tuluy-tumuluy jeung sok mawa balik sasét uyah jeung lada ti réstoran.[3] Kamprad sok ka IKEA sangkan bisa dahar murah. Manéhna sok meuli kertas kado jeung kado Natal dina usum dagang sanggeus Natal. Parusahaan nu diadegkeunna nepi ka ayeuna masih telik merhatikeun pengeluaran, perincian operasional, jeung mekarkeun produk berkelanjutan nepi ka hargana bisa diteken kurang leuwih 2-3% ti taun 2000 nepi ka 2010 sabari muka cabang-cabang anyar. Kamprad ngajéntrékeun pamikiran sosialna dina buku Testament of a Furniture Dealer: "Urang nyingkahan hotel-hotel mewah ngan saukur pedah alesan biaya. Urang teu butuh mobil  mewah, gelar nu luhur, saragam, atawa simbol status lianna. Urang gumantung kana kamampuh jeung tekad tekad!".[3] Kamprad boga hij villa di Swiss, puri padésaan gedé di Swédia, jeung ladang anggur di Provence, Pérancis. Kamprad ogé pernah boga Porsche salila sababaraha taun.

Kamprad nunjuk budakna salaku pewaris tunggal hij parusahaan nu ngaranna Ikano Group, nu nyekelan saham minoritas di IKEA nu jumlahnaUS$1,5 miliar. Anak adopsinaa, Annika, bakal narima kurang leuwih $300.000.[13]

Karya[édit | édit sumber]

Sanajakan dipikawanoh salaku tokoh nu tertutup, Kamprad medalkeun sababaraha buku. Manéhna mimiti ngajelaskeun sipatna nu hemat jeung sederhana dina manifesto kalayan judul A Testament of a Furniture Dealer taun 1976.[14]

Kamprad ogé gawé bareng jeung wartawan Swédia, Bertil Torekull, nulis buku Leading by Design: The IKEA Story. Dina buku otobiografina, Kamprad ngajelaskeun pamikiranna jeung usahana nalika ngadegkeun IKEA.[15]

Daptar Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Sjöberg, Thomas (2015). Ingvar Kamprad och hans IKEA: En svensk saga. Wahlström & Widstrand. 
  2. books, Full Bio Follow Linkedin Follow Twitter Scott Allen is a former writer for The Balance SMB He is the co-author of two online business; Allen, is considered a social innovation architect Read The Balance's editorial policies Scott. "Entrepreneurs You Should Know: Ingvar Kamprad of IKEA". The Balance Small Business. Diakses tanggal 2021-04-21. 
  3. a b c d Collins, Lauren. "House Perfect". The New Yorker (dalam en-us). Diakses tanggal 2021-04-21. 
  4. "Founder of IKEA, Ingvar Kamprad - The Real Story". sweden.se (dalam en-GB). Diakses tanggal 2021-04-21. 
  5. Chon, Gina. "IKEA’s new chairman likes PAX wardrobes, and that’s about all we know". Quartz. Diakses tanggal 2021-04-21. 
  6. "Founder of IKEA, Ingvar Kamprad - The Real Story". sweden.se (dalam en-GB). Diakses tanggal 2021-04-21. 
  7. www.thelocal.se http://www.thelocal.se/20111213/37904. Diakses tanggal 2021-04-21. 
  8. "Ingvar Kamprad i stor sorg". Aftonbladet (dalam Swedish). Diakses tanggal 2021-04-21. 
  9. www.thelocal.se https://www.thelocal.se/20111213/37904/. Diakses tanggal 2021-04-21. 
  10. "Ingvar Kamprad flyttar hem till Sverige igen". www.expressen.se (dalam Swedish). Diakses tanggal 2021-04-21. 
  11. www.thelocal.se https://www.thelocal.se/20140320/ikea-founder-moves-back-to-sweden-after-40-years/. Diakses tanggal 2021-04-21. 
  12. "It started in a shed". The Age. Diakses tanggal 2021-04-21. 
  13. "Sweden - Nordstjernan". www.nordstjernan.com. Diakses tanggal 2021-04-21. 
  14. "The gospel according to Ikea | The Guardian | guardian.co.uk". www.theguardian.com. Diakses tanggal 2021-04-21. 
  15. Kamprad, Ingvar, and Torekull, Bertil (Sept.1, 1999). Leading By Design: The IKEA Story Harper Collins. ISBN 978-0-06-662038-1.