Jas

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jas

Jas (basa Walanda: jas) nyaéta pakéan resmi masarakat Eropa, leungeun panjang jeung dipaké luareun kameja.

Setélan Jas[édit | édit sumber]

Setélan jas (basa Inggris: suit) atawa  disebut setélan jas jeung calana panjang anu dijieun tina bahan nu sarua. Dumasar jumlah baris kancing hareup, jas téh aya jas kancing sabaris (single breasted) jeung jas kancing dua baris (double breasted). Dina bahasa Inggris, istilah jacket ogé méh sarua jeung jas launs (lounge suit) atawa jas peuting (evening suit), jeung lain jékét dina basa Indonesia (jékét olahraga ataw jéket kulit).Jas launs nyaéta modél jas standar umum, asalna ti Inggris salaku pakéan keur kagiatan di alam bébas.[1]  Lamun ka ondangan disebut kode busana black tie, lalaki dipiredih maké jas resmi anu disebut tuksedo. Jas diner (dinner suit, sesebutan di Britania) atawa tuksedo (tuxedo atau tails, sesebutan di Amerika Serikat jeung Kanada) nyaéta setelan jas resmi warna hideung, bagian tukagna jas berbuntut, maké dasi kukupu hideung jeung kaméja bodas. Kode busana black tie lain hartina jas standar hideung jeung dasi hideung. Tuksedo baheula mah alternatif tina jas berbuntut (dress coat). Ari jas anu dipaké di kantor mangrupa gaganti jas panjang (frock coat) jeung jas isuk-isuk (morning coat), atawa setelan isuk-isuk (morning suit). Blazer téh wanda jas santai lalaki jeung awéwé anu dina sakuna mindeng dipaké lambang sakola tawa organisasi nu jadi seragam umum. Dina basa Indonesia, blazer nyoko kana jas anu dipaké ku awéwé nu dipaké di luar kaméja kalayan handapna maké rok, kulot, atawa calana panjang. Variasi desain jas, modél, kaen, rompi, jeung jumlah kancing hareup nuduhkeun fungsi sosial nu makena. Ti baheula nepi ka kiwari, ngagunakeun jas téh kudu dibarengan ku kaméja kerahan jeung dasi. Nepi ka 1960-an, lalaki maké topi lamun keur kagiatan di luar ruangan.[2] Sarua jeung pakéan biasa, jas dijieun ku tukang ngaput dumasar kana kahayang konsumén. Waktu rék nyieun jas, konsumén datang keur diukur, milih bahan, jeung nangtukeun modél. Sanggeus ayana révolusi Industri, jas dijieun masal kalayan ukuran umum jeung dijual sacara masal. Kiwari, jas dijual dina tilu bentuk.

  • jas dijieun luyu jeung kahayang konsumén, saacan dipotont, tukang ngaput nyieun polana heula sangkan pas jeung awak;
  • jas anu dijieun luyu jeung kahayang konsumén, boh ukuran, boh pola lawonna;
  • jas nu geus jadi jeung hargana bisa kahontal ku balaréa.[3]

Galéri[édit | édit sumber]

Daptar Bacaan[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Antongiavanni (2006). p. 74
  2. Flusser (2002). p. 146
  3. Antongiavanni (2006). p. 35