Kriging

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Kriging nyaéta teknik regression anu digunakeun dina géostatistik. Ngaran ieu digunakeun sasuai jeung nu manggihkeunna nyaéta, Danie G. Krige. Dina komunitas statistik, leuwih umum disebut Gaussian process regression.

Kriging bisa dipikaharti leuwih jéntré dina bentuk inferensi Bayes. Kriging dimimitian ku prior distribution dina fungsi. Mimiti ieu meunang ngitung dina Gaussian process: sampel ti hiji fungsi bakal kasebar sacara normal, di mana kovarian antara dua sampel téh mangrupa fungsi covariance (atawa kernel) ti proses Gauss dina dua titik lokasi spasial.

Saterusna susunan data ditalungtik, unggal nilai digabungkeun ku lokasi spasial. Ayeuna, nilai anyar bisa diprediksi di unggal lokasi spasial anyar, ku kombinasi Gauss awal jeung Gaussian likelihood unggal nilai observasi. Hasilna posterior distribusi ogé Gaussian, numana méan jeung covariance leuwih sederhana diitung tina nilai observasi, variance-na, jeung matrix kernel asalna téh ti awal (prior).

Dumasar kana "sudut pandang" géologi, Kriging ngagunakeun pangaweruh awal ngeunaan sebaran spasial mineral: pangaweruh awal ieu téh nyaéta kumaha dongengna mineral bisa mangrupa fungsi ruang. Saterusna, ditambahkeun angka-angka konsentrasi mineral, Kriging bisa "memprediksi" konsentrasi mineral dina titik anu teu katalungtik.

External link[édit | édit sumber]