Kulincir

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kulincir
Baby hairy head DSCN2483.jpg
Kulincir budak
Rincian
Pengenal
Latinvortices pilorum
TAA16.0.00.026
FMACitakan:FMA
Terminologi anatomi

Kulincir nyaéta gumplukan buuk anu tumuwuh sangkan katémbongna puhu buuk téh kawas museur. Kulincir aya di sakumna sirah jalma sarta di lolobana sato buluan. Aya kulincir anu saarah jarum jam aya ogé anu lawan arah jarum jam.

Jalma[édit | édit sumber]

Kulincir dina sirah jelema geus ditalungtik ku sawatara ahli. Lolobana mah jalma téh miboga kulincir nu saarah jarum jam. Dina jelema nu mibanda pola kulit sirah normal mah bisa waé kulincirna hiij atawa dua. Kasus kulincir tilu siki mah leuwih jarang jeung deuih henteu nandakeun mangrupa kalainan.

Amar JS Klar ngayakeun panalungtikan pikeun nénjo aya henteuna patali antara génétik jeung arah kulincir. Kanyahoan yén 8,4% ti unggal jalma nu maké leuneun katuhu jeung 45% jalma kénca mibanda buuk nu lawan arah jarum jam. Panalungtikanna némbongkeun yén gén tunggal bisa ngadalikeun boh jumlah kulincir boh arahna.[1] Ngan, métodologi panalungtikan Klar dina ieu perkara jeung panalungtikan séjénna pada nyangcayaan.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Human handedness and scalp hair-whorl direction develop from a common genetic mechanism. Klar AJS Genetics 2003 Sep 165(1):269-76 http://www.genetics.org/cgi/reprint/165/1/269.pdf
  2. http://udel.edu/~mcdonald/mythhairwhorl.html