Lambang (kimia)

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Dina kimia, lambang/simbol nyaéta singgetan pikeununsur kimia. Lambang pikeun unsur kimia biasana diwangun ku hiji atanapi dua aksara tina abjad Latin sarta ditulis dimimitian ku aksara kapital.

Conto lambang atom

Rarangkén subskrip atawa superskrip nandakeun hiji nuklida atawa molekul boga harti kieu:

  • Nomer inti (nomer massa) perenahna superskrip beulah kénca (conto: 14N). Ieu nomer nuduhkeun isotop anu tangtu. Aksara tambahan "m" atawa "f" bisa dipaké ogé pikeun nuduhkeun isomer nuklir (conto: <sup id="mwKQ">99m</sup>Tc). Nomer di dinya ogé bisa nuduhkeun kaayaan spin (misalna <sup id="mwLA">1</sup>O<sub id="mwLQ">2</sub>).
  • Nomer proton (nomer atom) perenahna subskrip beulah kénca (conto: 64Gd).
  • Upama perlu, kaayaan ionisasi atanapi kaayaan teréksitasi bisa ditémbongkeun. Perenahna superskrip beulah katuhu (conto: ionisasi Ca2+).
  • Jumlah atom dina hiji molekul atawa sanyawa kimia ditémbongkeun salaku subskrip beulah katuhu (conto: N2 atawa Fe2O3).
  • Radikal dituduhkeun ku titik dina sisi katuhu (conto: Cl pikeun atom klorin nétral). Lambang ieu biasana teu dipaké iwal lamun perlu ditegeskeun dina kontéks anu merenah.

Lambang pikeun unsur kimia[édit | édit sumber]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Catetan[édit | édit sumber]


Rujukan[édit | édit sumber]

Tutumbu éksternal[édit | édit sumber]