Logika Fuzzy

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Logika Fuzzy nyaeta hiji wangun logika multi niley nu diturunkeun tina teori set fuzzy pikeun patali jeung reasoning anu ngadeukeutan tibatan ciples. Kawas dina teori set fuzzy niley kaanggotaan set bisa aya dina jangkah (sacara inklusif) antara 0 jeung 1, dina logika fuzzy darajat bebeneran hiji kaayaan bisa aya dina jangkah antara 0 tepi ka 1 tur henteu kawengku ku dua niley bebeneran (bener, salah} jiga dina logika predikat klasik.[1] Tur nalika variabel linguistik dipake, darajat ieu bisa diatur ku fungsi husus, jiga nu bakal dipedar di handap.

Paper munggaran ngeunaan Logika Fuzzy (didefinisikeun minangka logika multi niley nu dumasar kana teori set) dipublikasikeun ku R.H. Wilkinson taun 1963 neruskeun proposal munggaranana dina tesis master Tehnik Listrik taun 1961.[2] Anjeunna mangrupakeun jalma munggaran nu ngadefinisikeun deui logika multi niley samemehna dina istilah teori set. Mangpaat utama paperna nyaeta pikeun mintonkeun kumaha sababaraha fungsi matematis bisa disimulasikeun make rangkeyan elektronika analog make hardwire dumasar kana naon nu disebut logika analog. Anjeunna nyieun hal eta ku jalan mimitina mah nyieun rupa-rupa hambalan tegangan linier nu tuluy dipilih dina hiji "blok logika" make rangkeyan dioda jeung resistor nu nerapkeun aturan Logika Fuzzy maksimum jeung minimum ku oprasi INCLUSIVE OR jeung AND (patuturut). Anjeuna nyebut logikana minangka logika analog.

Taun 1965 Lotfi Zadeh (satuluyna jadi profesor sistim Tehnik Elektro) ngaksioma logika Wilkinson tanpa rangkeyan listrik tur tanpa mere kredit ka Wilkinson.[3] Logika Fuzzy geus diterapkeun keur ngadiversifikasi widang-widang ti teori kadali tepi ka kacerdasan jieunan, nu tepi ka kiwari masih nyesakeun kontroversi diantara para ahli statistik nu leuwih mikaresep logika probabilistik jeung sababaraha insinyur kadali nu mikaresep logika dua niley nu tradisional.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Bibliografi[édit | sunting sumber]

  • Earl Cox, The Fuzzy Systems Handbook (1994), ISBN 0-12-194270-8
  • Frank Höppner, Frank Klawonn, Rudolf Kruse and Thomas Runkler, Fuzzy Cluster Analysis (1999), ISBN 0-471-98864-2
  • George Klir and Tina Folger, Fuzzy Sets, Uncertainty, and Information (1988), ISBN 0-13-345984-5
  • George Klir and Bo Yuan, Fuzzy Sets and Fuzzy Logic (1995) ISBN 0-13-101171-5
  • Ronald Yager and Dimitar Filev, Essentials of Fuzzy Modeling and Control (1994), ISBN 0-471-01761-2
  • Charles Elkan. The Paradoxical Success of Fuzzy Logic. Nopémber 1993. Available from Elkan's home page.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Conto aplikasi[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Novák, V., Perfilieva, I. and Močkoř, J. (1999) Mathematical principles of fuzzy logic Dodrecht: Kluwer Academic. ISBN 0-7923-8595-0
  2. Wilkinson, R.H. (1963). "A method of generating functions of several variables using analog diode logic". IEEE Transactions on Electronic Computers. EC12, 112-129
  3. Zadeh, L.A. (1965). "Fuzzy sets", Information and Control 8 (3): 338-­353