Logika Fuzzy

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Logika Fuzzy nyaéta hiji wangun logika rupa-rupa ajen nu diturunkeun tina téori set fuzzy pikeun patali jeung reasoning anu ngadeukeutan tibatan ciples. Kawas dina teori set fuzzy niley kaanggotaan set bisa aya dina jangkah (sacara inklusif) antara 0 jeung 1, dina logika fuzzy darajat bebeneran hiji kaayaan bisa aya dina jangkah antara 0 tepi ka 1 tur henteu kawengku ku dua niley bebeneran (bener, salah) jiga dina logika predikat klasik.[1] Tur nalika variabel linguistik dipaké, darajat ieu bisa diatur ku fungsi husus, jiga nu bakal dipedar di handap.

Paper munggaran ngeunaan Logika Fuzzy (didefinisikeun minangka logika multi niley nu dumasar kana téori set) dipublikasikeun ku R.H. Wilkinson taun 1963 neruskeun proposal munggaranana dina tesis master Tehnik Listrik taun 1961.[2] Anjeunna mangrupa jalma munggaran nu ngadefinisikeun deui logika multi niley saméméhna dina istilah téori set. Mangpaat utama paperna nyaéta pikeun mintonkeun kumaha sababaraha fungsi matematis bisa disimulasikeun maké rangkeyan elektronika analog maké hardwire dumasar kana naon nu disebut logika analog. Anjeunna nyieun hal éta ku jalan mimitina mah nyieun rupa-rupa hambalan tegangan linier nu tuluy dipilih dina hiji "blok logika" maké rangkeyan dioda jeung resistor nu nerapkeun aturan Logika Fuzzy maksimum jeung minimum ku oprasi INCLUSIVE OR jeung AND (patuturut). Anjeuna nyebut logikana minangka logika analog.

Taun 1965 Lotfi Zadeh (satuluyna jadi profesor sistim Tehnik Elektro) ngaksioma logika Wilkinson tanpa rangkeyan listrik tur tanpa méré kredit ka Wilkinson.[3] Logika Fuzzy geus diterapkeun keur ngadiversifikasi widang-widang ti teori kadali tepi ka kacerdasan jieunan, nu tepi ka kiwari masih nyesakeun kontroversi di antara para ahli statistik nu leuwih mikaresep logika probabilistik jeung sababaraha insinyur kadali nu mikaresep logika dua niley nu tradisional.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Bibliografi[édit | édit sumber]

  • éarl Cox, The Fuzzy Systems Handbook (1994), ISBN 0-12-194270-8
  • Frank Höppner, Frank Klawonn, Rudolf Kruse and Thomas Runkler, Fuzzy Cluster Analysis (1999), ISBN 0-471-98864-2
  • Géorge Klir and Tina Folger, Fuzzy Sets, Uncertainty, and Information (1988), ISBN 0-13-345984-5
  • Géorge Klir and Bo Yuan, Fuzzy Sets and Fuzzy Logic (1995) ISBN 0-13-101171-5
  • Ronald Yager and Dimitar Filev, Essentials of Fuzzy Modeling and Control (1994), ISBN 0-471-01761-2
  • Charles Elkan. The Paradoxical Success of Fuzzy Logic. Nopémber 1993. Available from Elkan's home page.

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Conto aplikasi[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Novák, V., Perfilieva, I. and Močkoř, J. (1999) Mathematical principles of fuzzy logic Dodrecht: Kluwer Academic. ISBN 0-7923-8595-0
  2. Wilkinson, R.H. (1963). "A method of generating functions of several variables using analog diode logic". IEEE Transactions on Electronic Computers. EC12, 112-129
  3. Zadeh, L.A. (1965). "Fuzzy sets", Information and Control 8 (3): 338-­353