Lombang samudra

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Lombang laut Péru - Chili

Lombang samudra nyaéta déprési topografi gambira, nu kawilang heureut liangna, ngan jero pisan. Ieu fénoména oséanografi téh mangrupa bagian pangjerona ti gambira. Lombang samudra nyaéta ciri morfologi husus ti wates gelempengan konvergén, nu mana gelempengan litosfér silih obah dina tingkat nu varéatif ti sababaraha miliméter nepi ka leuwih ti sapuluh séntiméter per taun. Hiji lombang téh nandakeun posisi nu mana gelempengan subduksi nu dilipet téh mimiti turun di handapeun gelempengan litosfér lian. Lombang samudra umumna sajajar jeung busur pulo vulkanik, jeung kurang leuwih 200 km (120 mil) ti busur vulkanik. Lombang-Lombang samudra biasana mah ngalegaan 3 nepi ka 4 km di handapeun pabeungeutan gambira samudra sabudeureunna. Lombang laut nu pangjerona nu geus kaukur nyaéta Lombang Mariana, dina jerona 11.034 m di handapeun pabeungeutan laut. Lateral litosfér obah ka lombangna dina tingkat global kurang leuwih 3 km²/taun.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Rowley, David B. (2002). "Rate of plate creation and destruction: 180 Ma to present". Geological Society of America Bulletin 114 (8): 927–933. Bibcode 2002GSAB..114..927R. doi:10.1130/0016-7606(2002)114<0927:ROPCAD>2.0.CO;2.