Luminositas (astronomi)

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Luminositas hiji objék mangrupikeun ukuran ti kacaangan intrisikna jeung dihartikeun salaku jumlah énérgi anu dipancarkeun dina waktos anu tetep. Éta dasarna kaluaran kakuatan dina objékna, sapertos kitu, éta tiasa diukur dina unit sapertos Watt. Nanging, para astronom sering leuwih suka nyatakeun luminositas jeung ngabandingkeun luminositas panonpoé (kurang leuwih 3.9 1026 Watt). Ku cara kieu, kakayaan béntang bisa dikedalkeun salaku 10 luminositas surya (10 L⊙) tinimbang 3.9 x 1027 Watt.

Luminositas tiasa aya hubunganana jeung gedéna mutlak ku persamaan:

Peta ''parse'' gagal (fungsi teu kanyahoan): {\displaystyle $ M_{\rmV} = -2.5\log(\frac{L_\ast}{L_{\rmstd}}) $}

dimana L * nyaéta luminositas obyék anu ditaroskeun sareng Lstd mangrupikeun padamelan rujukan (sering kakurangan béntang "standar" sapertos Véga)

Luminositas tiasa dikutip pikeun énergi anu dipasahkeun dina gelombang gelombang terbatas (e. G. Jilid optik), atanapi éta tiasa dikutip kanggo tanaga anu dipancarkeun di sakuliah spéktrum éléktromagnétik (dina "kakonsur 'bolometric'). Nanging, kedah diperhatoskeun, yén pangukuran terangna hiji barang butuh pangaweruh kana gedena anu jelas tur jarakna ka obyék. Anggaran tina kalangkaan gumantung kana ukuran jarak anu akurat.

Cahya béntang sékuén maén sacara kira-kira saimbang kalayan jisimna kana kakuatan kaopat, i.e. L ∝ M4.[1]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "Luminosity | COSMOS". astronomy.swin.edu.au. Diakses tanggal 2019-12-13.