Lurah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Lurah nyaéta pingpinan Kalurahan minangka Parangkat Daérah Kabupatén atawa Kota. Hiji Lurah aya sahandapeun jeung tanggung jawab ka Camat.

Tugas Lurah nyaéta ngalaksanakeun Kawenangan Pamaréntah nu dilimpahkeun ku Camat cocog jeung karakteristik wilayah jeung kabutuhan daérah sarta ngalaksanakeun pamaréntahan séjénna dumasar kana ketangtuan Palaturan Perundang-undangan.

Istilah Lurah sering rancu jeung jabatan Kapala Désa. Memang, di Jawa lolobananana, sacara historis pamingpin hiji désa kasohor ku istilah Lurah. Tapi dina konteks Pamaréntahan Indonésia, hiji kalurahan dipingpin ku lurah, sedengkeun hiji désa dipingpin ku Kapala Désa atawa Kuwu. Tangtu waé duanana béda, sabab Lurah mangrupa Pagawé Nagri Sipil nu tanggung jawab ka Camat; sedengkeun Kapala Désa bisa dijabat ku saha waé nu minuhan sarat, tur dipilih langsung ku rayat ku jalan Pamilihan Kapala Désa (Pilkadés).

Tempo Ogé[édit | édit sumber]