Outlier

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina statistik, outlier nyaéta hiji observasi nu jauh tina data nu keur ditempo.

Harti "jauh tina" di hal ieu nyaéta:

kurang ti Q1 − 1.5 × IQR atawa leuwih ti Q3 + 1.5 × IQR

numana Q1 sarta Q3 kuartil kahiji jeung katilu, sarta IQR interquartile range (sarua jeung Q3Q1).

Nilai ieu ngahartikeun yén hartina aya dina "jero pager", saluareun éta observasi bisa dingarananmild outlier.

Outliers ekstrim nyaéta observasi ayana saluareun pager:

kurang ti Q1 − 3 × IQR atawa leuwih ti Q3 + 3 × IQR

Dina kasus data kasebar normal, maké harti di luhur, ngan 1 tina 150 observasi bakal aya mild outlier sarta ngan 1 tina 425,000 aya outlier ekstrim.

Outliers ilaharna merlukeun perhatian saprak nembongkeun masalah dina sampling atawa kumpulan data atawa transkrip. Alternatipna, outlier bisa jadi hasil, contona, respon nu teu umum kana perlakuan nu ditempo, nu jadi perhatian peneliti.

Tempo oge[édit | édit sumber]