Palung laut

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh


Palung laut Peru - Chili

Palung téh nyaéta bagian dasar laut nu pangjerona, bentukna kawas jungkrang nu manjang jeung lungkawing.[1] Palung mangrupa cekungan di handapeun laut atawa sagara nu boga ciri panekukn kerak samudera nepi ka jero kerak bumi.[2] lain saukur jero, palung ogé pohara panjangna.[2] cekungan jero pisan anu lungkawing, kalayan kamiringan nepi ka 16 °, nepika 45 °, nepi ka dasar laut pangjerona.[2] Parit samudera, nu nyartaan busur kepuloan di sakurilingna jeung jajaran gunung seuneu dina permukaan laut, mangrupa tempat asalna lolobana aktivitas géologi, kaasup lini. palung laut pangjerona nu masih kénéh aya nepika ayeuna nyaéta pulo Mariana, 1.034 méter, di wétan Kapuloan Mariana, deukeut Guam.[2]

relief, nu turun ti dasar laut sakuliah éta, disebut ogé trenches sagara alatan panjang bisa ngahontal rébuan kilométer jadi jiga lombang.[2] rubakna nya rupa-rupa - aya leuwih ti 50 kilométer sarta jerona dua nepi ka lima kilométer ti lanté laut nu pangdeukeutna.[2] Tata perenah trenches sagara biasana ngabalukarkeun laut jeung sajajar jeung arc deukeut pulo atawa basisir palajaran gunung buana.[2] Contona, Sunda lombang ka kulon Sumatra jeung Jawa kidul 7.450 méter jerona; Aleutian lombang ngalegaan pikeun 4.000 kilométer, jerona 6.500 méter di ahir kulon nya, sedengkeun di tengah 7.450 méter; Tonga lombang téh jero rata-rata 9.700 méter, kalayan panjang 700 kilométers jeung rubak lima kilométer.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]