Lompat ke isi

Parasut

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas

Parasut Sacara umum dipaké pikeun ngagedekeun penampilan hiji jalma atawa objék di Bumi. Sajaba ti éta, parasut nyaéta digunakeun dina kagiatan olahraga, aplikasi militer, komo dina sagala rupa aplikasi industri. Kecap parasut asalna tina kecap Perancis "para" (nangtayungan) jeung "chute" (turun). Ku alatan éta, parasut sabenerna hartina "perlindungan ragrag". Jalma anu luncat kalawan parasut mindeng disebut "tukang terjung payung". [1]

Bahan Parasut[édit | édit sumber]

Parasut atawa payung udara nyaéta hiji parangkat tina tékstil bahan lemes anu dipaké pikeun ngalambatkeun gerak hiji obyék di atmosfir ku cara nyieun sered. Parasut umumna dipaké pikeun ngalambatkeun turunna hiji jalma atawa objék ka Bumi. Parasut drogue ogé kadang dipaké pikeun mantuan ngurangan akselerasi horizontal kandaraan (hiji kapal terbang atawa spasi shuttle salila badarat atawa drag racer). Kalolobaan parasut modern nyaéta bentukna jangjang semi-kaku, hampang maneuver, sarta bisa ngapung sakumaha gliders. Parasut dijieun tina sutra, tapi ayeuna lolobana sok dijieunna tina tékstil nilon, sakapeung dilapisan kalawan siilikon pikeun ngaronjatkeun kinerja sarta konsistensi. Asalna, sutra dipaké pikeun tali parasut, tapi diganti ku nilon nalika Perang Dunya II. Nalika parasut gaya kuadrat diwanohkeun, produsén ngalih ka bahan régangan rendah sapertos Dacron atanapi bahan sapertos stretch sapertos Spectra, Kevlar, sareng Vectran. [2]

Olahraga[édit | édit sumber]

Olahraga parasut nyaéta olahraga anu ngagunakeun parasut minangka pakakas. Parasut dipaké dina rupa-rupa olahraga, kayaning maén bal, maén baskét, jeung sajabana. Dina olahraga parasut, parasut digunakeun pikeun ngajaga pamaén tina cuaca goréng, ogé pikeun ngagampangkeun pamaén pikeun mindahkeun sareng ngajalankeun. Parasut olahraga biasana dijieun tina bahan anu hampang, kuat, sarta gampang diangkat, kayaning lawon nilon. Parasut olahraga ogé dianggo dina sagala rupa kagiatan olahraga sanés, sapertos maén sapédah, gym, jeung senam. Parasut ieu tiasa ngagampangkeun pamaén pikeun mindahkeun, ngajalankeun sareng ngalaksanakeun kagiatan olahraga anu sanés. Parasut olahraga ogé bisa mantuan pamaén dina ngurangan kalemahan jeung kalemahan cuaca goréng.

Olahraga Paralayang nyaéta salah sahiji cabang olahraga tukang terjun payung. Paralayang bisa dihartikeun salaku parasut anu bisa dihiberkeun jeung bisa ngangkat awak anu ngapungkeunna. Parasut atawa pasawat ieu take off na maké suku anu ngapungkeunna. Olahraga paralayang biasana turun di lereng bukit atawa gunung kalawan ngamangpaatkeun angin. Ku ngamangpaatkeun angin, pilot bisa ngapung kacida luhurna sarta ngahontal jarak jauh. Anu matak pikabitaeun téh hal ieu dilakukeun tanpa ngagunakeun mesin, ngan ngagunakeun etą angin. [3]

Pakakas[édit | édit sumber]

Parasut[édit | édit sumber]

Salah sahiji jenis parasut dipaké pikeun terjun payung disebut parasut tipe buleud. Parasut ieu biasana dipaké pikeun terjun payung dina operasi militer, sarta ogé boga fungsi minangka parasut darurat. Parasut tipe buleud boga cara ngalambatkeun turunna. Dijieunna tina kanopi anu ngawangun kubah, nyarupaan "ubur-ubur" sareng jarang dianggo ku jumper modern. Parasut anu biasa dianggo pikeun kompetisi terjun payung disebut parasut ram-air. Jenis parasut ieu boga fungsi pikeun nyadiakeun kadali leuwih gede tina speed jeung arah ka jumper nu. Parasut ram-hawa ogé ngadistribusikaeun tekanan, dua lapisan lawon anu dikandung dina parasut ngamungkinkeun hawa pikeun nembus tina ventilasi di hareup jeung ngabentuk sél.[4]

Helm jeung kacamata[édit | édit sumber]

Helm mangrupikeun sarat wajib nalika terjun payung. Ukuran helm nu dipaké kudu nyaman dina sirah. Samentara éta, kacamata boga fungsi pikeun ningali objék beresih jeung jelas.[5]

Jumpsuit[édit | édit sumber]

Jumpsuit nyaéta pakean pelindung pikeun ngajaga awak tina goresan sareng lecet, khususna nalika badarat. Pilihan jumpsuit disaluyukeun jeung tipe awak jeung beurat, sabab jumpsuit salah bisa boga dampak negatif kana kagiatan terjun payung.[5]

Harness[édit | édit sumber]

Harness nyaéta ransel anu nahan kanopi anu dipak ku tali sareng diikat kana awak. Anu paling penting nalika milih Harness nyaéta pas kana awak, ogé ukuran anu pas pikeun kanopi anu dianggo.[5]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. BAKRI. "Apa Bagian dari parasut?". Biro Administrasi Kepegawaian, Karir dan Informasi Universitas Medan Area. Diakses tanggal 2024-03-30. 
  2. https://digilib.polban.ac.id/files/disk1/247/jbptppolban-gdl-kasihmenta-12342-3-bab2--7.pdf
  3. https://elibrary.unikom.ac.id/id/eprint/972/9/12.10113103_PANJI%20BUDIN%20HIKMATIAR_BAB%202.pdf
  4. Mcwilliams, Paul (2021). "A summary of different parachute types: Styles of canopy for skydiving". AWE365 (dalam en-GB). Diakses tanggal 2022-02-27. 
  5. a b c Newman, Brett (2021). "Skydiving Gear - A Beginner's Guide". Downward Trend (dalam en-US). Diakses tanggal 2022-02-22.