Prabowo Subianto

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Lt. Jéndral TNI (Purn.) H. Prabowo Subianto Djojohadikusumo (lahir 17 Oktober 1951) nyaéta saurang politikus, pangusaha, jeung perwira tinggi militér Indonésia. Anjeunna diajar sareng ngudag karir militer salami 28 taun sateuacan aub dina bisnis sareng politik. Tanggal 23 Oktober 2019, Prabowo dilantik jadi Menteri Pertahanan RI ka-26 dina Kabinet Indonésia Maju periode 2019 nepi ka 2024.

Salaku Ketua Umum Partéy Gerindra, Prabowo Subianto babarengan jeung Hatta Rajasa, nyalonkeun jadi calon Presiden RI ka-7 dina Pilkada 2014, tapi dileuwihan ku pasangan Joko Widodo jeung Jusuf Kalla. Anjeunna deui nyalonkeun présidén dina pamilihan présidén Indonésia 2019, dipasangkeun sareng Sandiaga Uno.

Lahir di Jakarta, budak leutik Prabowo salaku putra ekonom Soemitro Djojohadikoesoemo dilumangsungkeun di luar nagri jeung kolotna. Minatna kana militér dipangaruhan ku pamanna, Soebianto Djojohadikusumo, anu maot dina Perang Lengkong. Saatos lulus ti Akademi Militer di Magelang taun 1974 salaku Létnan II, anjeunna janten salah sahiji komandan operasi bungsu dina sajarah Angkatan Darat nalika mingpin operasi Tim Nanggala di Timor Wétan. Karirna melejit sanggeus ngajabat Wakil Komandan Detasemen Kontra Terorisme di Komando Pasukan Khusus taun 1983. Taun 1996, Prabowo diangkat jadi Panglima Korps. Nalika di kantor, anjeunna mingpin operasi pembebasan sandera di Mapenduma. Nalika gugurna Présidén Soeharto, mertuana, dina Méi 1998, Prabowo jadi Panglima Komando Cadangan Strategis.

Sanggeus discharged tina wajib militer, Prabowo méakkeun waktu di Yordania jeung di sababaraha nagara Éropa. Sawangsulna deui ka Indonésia, manéhna ngaléngkah ka dunya usaha, nuturkeun léngkah-léngkah lanceukna Hashim Djojohadikusumo anu mangrupa konglomerat. Usaha Prabowo kalebet sahenteuna 27 perusahaan anu beroperasi dina séktor anu béda. Taun 2008 anjeunna ngadegkeun Partéy Gerakan Indonésia Raya (Gerindra). Salian ti éta, manéhna ogé aktif jadi ketua Paguyuban Harmoni Tani Indonésia jeung Paguyuban Pencak Silat Indonésia.

Kahirupan Awal[édit | édit sumber]

Prabowo Subianto dibabarkeun di Jakarta dina 17 Oktober 1951. Anjeunna anak katilu jeung putra kahiji ti bapana Soemitro Djojohadikusumo ti Kebumen, Jawa Tengah jeung indungna Dora Marie Sigar, leuwih katelah Dora Soemitro[3], nyaéta Kristen Protestan. wanoja katurunan Minahasa., nu asalna ti kulawarga Maengkom di Langowan, Sulawesi Utara.[4] Bapana nyaéta saurang ekonom jeung politikus Partéy Sosialis Indonésia anu waktu éta kakara réngsé jadi Menteri Perindustrian di Kabinet Natsir; April 1952, teu lila sanggeus Prabowo lahir, Soemitro diangkat deui jadi Menteri Keuangan di Kabinet Wilopo. Prabowo boga dua lanceukna, Biantiningsih Miderawati jeung Maryani Ekowati; jeung lanceukna, Hashim Djojohadikusumo.

Ti kulawarga bapana, Prabowo téh incu Margono Djojohadikusumo, pangadeg Bank Negara Indonesia jeung Pupuhu kahiji Déwan Penasehat Agung. Ngaran hareupna dicokot ti pamanna, Kaptén Soebianto Djojohadikusumo, perwira Tentara Kaamanan Rahayat anu maot dina Perang Lengkong dina Januari 1946 di Tangerang. Kulawarga Djojohadikusumo sorangan dicaritakeun turunan Raden Tumenggun Kertanegara, panglima pasukan Pangeran Diponegoro di wewengkon Kedu; jeung Adipati Mrapat, bupati munggaran di Banyumas. Ku éta, silsilah kulawarga bisa disusud deui ka para pangawasa mimiti Kasultanan Mataram.

Budak leutik Prabowo dilumangsungkeun di luar nagri, utamana sanggeus bapana kalibet ngalawan pamaréntahan Présidén Soekarno dina Pamaréntah Révolusioner RI di Sumatera Barat. Prabowo ngaréngsékeun atikan sékundérna di Victoria Institution di Kuala Lumpur, Malaysia; Sakola Internasional Zurich di Zurich, Swiss; sareng The American School di London, Inggris. Ngan sanggeus runtuhna Soekarno jeung kebangkitan Soeharto kulawarga Soemitro balik deui ka Indonésia, sarta Prabowo asup Akademi Militer di Magelang, Jawa Tengah.

Karir militér[édit | édit sumber]

Prabowo ngamimitian karir militerna di Angkatan Darat Indonésia taun 1974 salaku Létnan Dua sanggeus lulus ti Akademi Militer di Magelang.

Ti taun 1976 nepi ka 1985, Prabowo ngajabat di Komando Pasukan Sandi Yudha (Kopassandha), pasukan husus Angkatan Darat waktu éta. Salah sahiji tugas munggaranna nyaéta salaku komandan peleton di Grup I/Para Komando anu mangrupa bagian ti pasukan operasi Tim Nanggala di Timor Timur. Dina yuswa 26 taun, Prabowo mangrupikeun salah sahiji komandan peleton bungsu dina operasi éta. Anjeunna maénkeun peran utama dina mingpin misi pikeun néwak Nicolau dos Reis Lobato, pamimpin Fretilin anu Perdana Mentri dina waktos Operasi Seroja. Kalayan bantosan ti lanceukna Antonio Lobato, perusahaan Prabowo mendakan Lobato di Maubisse, kota leutik lima puluh kilométer kiduleun Dili. Anjeunna ditembak dina beuteung nalika perang di Lembah Mindelo dina 31 Désémber 1978; salah sahiji kajadian anu nandaan tungtung lalawanan kabuka Fretilin kana invasi militér Indonésia sarta dimimitian penjajahan militér urut jajahan Portugis. Taun 1983, Prabowo parantos janten wakil komandan Detasemen Khusus 81 (Teror Tempur) di Kopassandha.

Prabowo ngiringan misi ekspedisi Everest. Taun 1985, Prabowo jadi wakil komandan Batalyon Infanteri Lintas Udara 328 (Yonif Para Raider 328/Dirgahayu), pasukan razia di Kostrad. Dua warsih saterusna, sanggeus completing na Angkatan Special Officer Kursus di Fort Benning manéhna jadi komandan battalion; posisi anjeunna dicekel salila tilu taun. Taun 1991, anjeunna ngajabat salaku kapala staf Brigade Infanteri Lintas Udara ka-17 (Brigif Para Raider 17/Kujang I), tempatna di Cijantung. Dina kapasitas éta, Prabowo anu waktu éta pangkat Létnan Kolonél, kalibet dina operasi search and arrests Xanana Gusmao, salah sahiji inohong ngarah tina gerilyawan Fretilin.

Taun 1993, Prabowo balik deui ka pasukan khusus, anu ayeuna katelah Komando Pasukan Khusus (Kopassus). Anjeunna diangkat jadi komandan Grup 3/Sandi Yudha, salah sahiji komando kontra-pemberontakan Kopassus. Anjeunna saterusna ngajabat salaku wakil komandan jeung komandan komando, dina kapamimpinan Brigjen Agum Gumelar jeung Brigjen Subagyo Hadi Siswoyo.

Karir bisnis[édit | édit sumber]

Prabowo gaduh sareng mingpin dua puluh tujuh perusahaan di Indonesia sareng di luar negeri. Manéhna nyaéta Présidén jeung Dirut PT Tidar Kerinci Agung anu ngalibetkeun produksi kelapa sawit, saterusna PT Nusantara Energy anu bergerak dibidang migas, pertambangan, tatanén, kehutanan jeung pulp, sarta PT Jaladri Nusantara anu bergerak dibidang migas. dina perikanan.

Sanggeus ninggalkeun karir militerna, Prabowo milih nuturkeun karir lanceukna, Hashim Djojohadikusumo, sarta jadi wirausaha. Karir Prabowo salaku wirausaha dimimitian ku ngagaleuh Kiani Kertas, perusahaan pengelola pabrik kertas anu aya di Mangkajang, Kalimantan Timur. Saméméhna, Kiani Kertas milik Bob Hasan, pangusaha anu deukeut jeung Présidén Soeharto. Prabowo meuli Kiani Kertas maké injeuman Rp 1,8 triliun ti Bank Mandiri.

Salian ngokolakeun Kiani Kertas, anu ngaranna diganti ku Prabowo jadi Kertas Nusantara, grup pausahaan Nusantara Group milik Prabowo ogé ngawasa 27 pausahaan di jero jeung di luar negeri. Usaha anu dipiboga ku Prabowo nyaéta perkebunan, pertambangan, kelapa sawit, sareng batubara.

Dina Pilpres 2009, Prabowo jadi cawapres pangbeungharna, kalayan total aset Rp 1,579 triliun jeung US$ 7,57 juta, kaasup 84 kuda husus, diantarana hargana 3 miliar per sirah jeung sajumlah mobil méwah saperti BMW 750Li jeung Mercedes Benz E300. Kakayaanna 160 kali lipat tina kabeungharan taun 2003. Waktu harita anjeunna ngan ukur ngalaporkeun kakayaan 10,153 milyar.

Sanajan kitu, dina taun 2011 dilaporkeun yén PT Kertas Nusantara boga 161 kiridit, diwangun ku 136 kiridit concurrent, 18 kiridit husus, sarta 7 séparatis creditor. Dumasar kana verifikasi Komisi Pengawas Persaingan Usaha, total hutang Kertas Nusantara waktu harita ngahontal Rp 14,31 triliun. Malah dina tanggal 9 Juni 2011, Pengadilan Niaga Jakarta Pusat maréntahkeun PT Kertas Nusantara mayar hutang Rp 142 miliar ka PT Multi Alphabet sabagé kreditur dina waktu 45 poé, sarta lamun henteu, Kertas Nusantara diancam bangkrut. Tapi, dina tanggal 21 Juli 2011, PT Kertas Nusantara salamet tina ancaman bangkrut sanggeus 89% kreditur sapuk pikeun manjangkeun periode pembayaran.

Tanggal 20 Januari 2014, Tempo ngaluarkeun pernyataan Kepala SP Kahutindo PT Kertas Nusantara, Indra Alam, yen PT Kertas Nusantara kaganggu deui lantaran kira-kira 600 pagawé PT Kertas Nusantara di Kabupaten Berau, Kalimantan Timur, protés nungtut gaji. tos lima taun teu digajih.. Sasih kamari Tempo ogé ngalaporkeun yén pagawé ngancam moal milih Prabowo sarta ngayakeun aksi di Bundaran HI. Sanajan kitu, warta ieu saterusna dibantah ku Indra Alam salaku warta palsu. Manéhna ngarasa teu kungsi nyebutkeun yen manéhna ngajak pagawe demo di Bundaran HI jeung ngaboikot Prabowo dina pemilu. Ngeunaan ancaman ieu, manajemen PT Kertas Nusantara ogé negeskeun yén masalah hutang gaji geus beres saprak Maret 2014. Diréktur PT Kertas Nusantara Winston Pola sakali ménta hampura sarta ngajelaskeun yén ieu alatan kasusah finansial alatan pabrik teu beroperasi pinuh. kapasitas di tengah taun. 2013.

Prabowo, kolot 12 taun (ngadeg katuhu), jeung na duduluran jeung nini, Jero Djojohadikoesoemo jeung Siti Katoemi Wirodihardjo

Catetan[édit | édit sumber]