Prasasti Kabantenan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Prasasti Kabantenan mangrupikeun prasasti penting dina sajarah Indonésia.

Prasasti ieu diwangun ku pelat tambaga. Prasasti Kebantenan dipésér ku Radén Saléh ti warga désa Kabantenan, Bekasi.

Prasasti ieu mangrupikeun naskah sareng dina basa Sunda Kuna, sareng ayeuna disimpen di Museum Nasional kalayan nomer inventarisasi E.1, E2, E.3, E.4, sareng E.5.

Eusi tulisan sapertos kieu: "Raja Rahyang Niskala Wastu Kancana ngirim paréntah ngalangkungan Hyang Ningrat Kancana ka Susuhunan Pakuan Pajajaran pikeun ngurus dayohan di Jayagiri sareng Sunda Sembawa.

Raja ngadahu di Pakuan, di tanah suci (tanah devasasana); anu watesna parantos ditangtoskeun, sareng lahanna henteu kedah dibagi sabab palabuan Devasana ngajantenkeun langkung gampang disembah, anu kagungan raja."

Raja Sunda mere sanksi pikeun ngajaga kasucian di Sunda Sembawa anu kedah dijaga, sareng henteu kaganggu sabab daérah anu ditetepkeun mangrupikeun daérah padumukan wiku (pandita).

Upami aya anu wani asup ka daérah éta di Sunda Sembawa, maka aranjeunna bakal dibunuh.

Sri Baduga Maharaja, anu kawasa di Pakuan, netepkeun sanksi ka bumi devasana di Gunung (Gunung Samya (Rancamaya) anu watesna parantos ditangtoskeun.

Saha waé anu lebet dilarang ngaganggu daérah ieu, sareng panerapan pajak sareng tuduhan sanés dilarang sabab aya tempat ibadah milik daérah éta raja.