Prasasti Muara Cianten

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Aksara Pallawa dina Prasasti Muara Cianten


Prasasti Muara Cianten atawa Prasasti Pasir Muara nyaéta salah sahiji prasasti titilar karajaan Tarumanagara

Perenah[édit | édit sumber]

Prasasti Muara Cianten perenahna di sisi(walungan) Cisadané deukeut Muara Cianten nu baheula dipikawanoh kalawan sebutan prasasti Pasir Muara (Pasiran Muara) alatan memang asup ka wewengkon kampung Pasirmuara.

Rupa bahan[édit | édit sumber]

Prasasti Muara Cianten dipahat dina batu alam nu badag kalayan ukuran 2.70 x 1.40 x 140 m3. Titilar sajarah ieu disebut prasasti alatan memang aya guratan sanajan mangrupa pahatan gambar sulur-suluran (pilin) atawa tamiang anu kaluar tina beuti.

Panimuan[édit | édit sumber]

Prasasti ieu munggaran kapanggih ku N.W.Hoepermans dina taun 1864.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Richadiana Kartakusuma (1991), Anekaragam Bahasa Prasastidi Jawa Kulon Pada Abad Ke-5 Masehi sampai Ke-16 Masehi: Suatu Kajian Tentang Munculnya Bahasa Sunda. Tesis (nu diajéngkeun salaku sarat pikeun meunangkeun gelar Magister dina widang Arkéologi). Fakultas Pasca Sarjana Universitas Indonésia.
  2. H.P.Hoepermans “Hindoe-oudheden va Java (1864)” ROD 1913:74
  3. J.F.G.Brumund “Bijdragen tot de kennis va het Hindoeisme op Java” VBG.XXXIII 1868:63-64
  4. H. Kern “Eenige Oude Sanskrit-opschrifte n van ‘t Maleische-schiereil and” VMKAWL 3(1).1884:9
  5. N.J.Krom “Inventaris der Hindoe-oudheden” ROD. 1914, l915:28-29 (dina jero katérangan atawa cutatan nomer 59)
  6. P.J.Veth, Java II. 1878:46
  7. R.D.M.Verbeek “Oudheden van Java” VBG. XLVI. 1891:30-31.
  8. Bambang Soemadio (et.al. editor) Sejarah Nasional Indonésia II, Jaman Kuna. Jakarta: Departemen Pendidikan dan Kebudayaan l975:39-40; l984:40