Rématik

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Rématik nyaéta panyakit anu nimbulkeun rasa nyéri dina otot atawa sendi anu ngalaman radang jeung pabengkakkan.[1] Rématik ogè aya sababaraha jenis jeung bisa ngajangkit sendi anu aya dina awak. contona nyaéta Rheumatoid arthritis.[1]

Rheumatoid arthritis[édit | édit sumber]

Rheumatoid arthritis Rheumatoid arthritis atawa artritis reumatoid nyaéta kondisi pas kakebalan awak sacara kaliru nyerang sendi-sendi, Anu ngakibatkeun sendi-sendi anu kaserang bakal radang jeung nimbulkeun gejala na saperti di handap.[1]:

  1. sendi jadi bengkak sabab cairan numpuk.
  2. karasa kaku, utamana pas isuk isuk atawa geus lila teu du gerakkeun.
  3. beureum jeung karasa panas
  4. karasa nyeri akibat radang anu aktif

Rheumatoid arthritis anu terus mekar bisa nyebabkeun karusakkan jeung parobahan bentuk permanen sendi, akibat gerakna sendi geus mulai terbatas jeung fungsina bisa leungit sapenuhna.[1]

Salain dina sendi, rheumatoid arthritis ogé bisa nyebabkeun gejala-gejala lainna, saperti rasa cape, demam, nyeri otot jeung nafsu dahar anu kurang . Rheumatoid arthritis ogè bisa berkembang di luar pasendian awak jeung nyerang lain saperti mata, kulit, ginjal jeung jantung.

Diagnosis rheumatoid arthritis bakal di lakukeun dokter sasuai jeung gejalana, parobahan fisik dina sendi, jeung pameriksaan medis saperti di handap:

  • X-ray jang mariksa sendi jeung tulang di sekitarna.
  • Tes darah jang mariksa pas awak bener keur ngalaman radang jeung mariksa di mana faktor reumatoid anu muncul dina sabagian jalma anu ngalaman reumatoid
  • Ultrasound jang ningali jero sendi
  • MRI scan jang naliti sendi leuwih lanjut ku gambar nu leuwih detail jeung jelas

Dina umumna panyakit ieu teu bisa di cageurkeun sapenuhna, tapi ku pangobatan anu tepat. Gajala sarta perkembanganna bisa ngabantu jalma anu reumatoid tetep hirup produktif.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e "Rematik". Alodokter. Diakses tanggal 2019-03-02.