Random field

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Harti dasar random field nyaéta daftar wilangan acak numana nileyna dipetakeun kana rohangan (dimensi-n). Nilai dina random field ilahar pakait sacara spatial antara hiji niley jeung nu sejenna, dina harti dasarna bisa ogé niley ieu teu pati beda jeung niley saterusna. Contona keur kasus struktur covariance, numana sababaraha tipe kovarian nu beda ieu bisa dimodelkeun maké random field.

Sacara Matematika[édit | édit sumber]

Dina probability theory, anggap S = {X1, ..., Xn}, numana Xi dina {0, 1, ..., G − 1}, disusun salaku variabel acak di jero sampel ruang Ω = {0, 1, ..., G − 1}n. Ukuran probabiliti π nyaéta random field lamun

keur sakabéh ω dina Ω. Sababaraha tipe random fields nu ilahar, di antara Markov random fields (MRF), Gibbs random fields (GRF), conditional random fields(CRF), sarta Gaussian random fields. MRF nembongkeun pasipatan Markovian

di mana nyaéta susunan pangdeukeutna tina variable acak Xi. Dina kalimah sejen, probabiliti variabel acak dianggap niley nu gumantung kana variabel acak sejenna ngaliwatan nilai pangdeukeutna nu kapanggih saanggeusna. Probabiliti variabel acak dina MRF ditembongkeun ku persamaan 1, Ω' sarua jeung niley réal Ω, iwal ti keur variabel acak Xi. Gampang ditempo yén hese diitung gedena ieu niley migunakeun persamaan di luhur. Solusi keur ieu masalah diusulkeun ku Besag dina 1974, numana manehna nyieun hubungan antara MRF jeung GRF.

Pamakean[édit | édit sumber]

Random field nu geus ilahar dipaké keur nalungtik proses alam nyaéta Monte Carlo method, numana random field pakait jeung sifat spatial alami, saperti perméabilitas taneuh dina skala meter atawa kuat beton dina skala sentimeter.

Rujukan[édit | édit sumber]

  • Besag, J. E. "Spatial Interaction and the Statistical Analysis of Lattice Systems", Journal of Royal Statistical Society: Series B 36, 2 (May 1974), 192-236.

Tempo oge[édit | édit sumber]