Seni rupa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Patung Pieta meunang Michaelangelo
Korsi hoé mangrupa hasil karya kriya

Seni rupa nyaéta cabang seni anu ngabentuk karya seni anu maké média anu bisa katingali tur dirampa. Kesan ieu diciptakeun kalayan ngolah konsép garis, bidang, bentuk, volume, warna, tekstur, jeung pencahayaan kalayan acuan éstétika. Seni Rupa mangrupa élmu anu nalungtik ngeunaan kaéndahan, nyaéta sacara téori jeung praktékna.[1] Seni rupa dibédakeun jadi tilu kategori nyaéta:

  1. Seni rupa murni.[2]
  2. Seni rupa kriya.[2]
  3. Seni rupa désain.[2]

Dua kategori anu panungtung osok disebut Seni Rupa Terapan.[2] Seni rupa murni gumantung kana karya-karya anu mentingkeun kapuasan ekspresi sorangan.[2] Sedengkeun kriya jeung désain, leuwih mentingkeun pungsi jeung babrina produksi.[2] Ilaharna seni rupa dina bahasa Inggris nyaéta Fine Art.[2] Tapi kamekaran dunya seni modérn, istilah Fine Art jadi leuwih spesifik kana wangenan seni rupa murni anu satuluyna digabungkeun jadi seni rupa désain jeung seni rupa kriya nyaéta seni rupa terapan.[2] Seni rupa terapan gumantung kana aplikasi désain tur estetika kana barang-barang anu dipaké manusa sapopoé.[2] Sedengkeun seni rupa murni, diciptakeun ngan saukur muaskeun ekspresi sorangan, seni rupa terapan maké désain jeung idéalisme kréatif pikeun nyiptakeun barang-barang kabutuhan sapopoé, saperti cangkir atawa bangku, dekorasi buruan.[2]

Bidang seni rupa[édit | édit sumber]

Seni rupa murni[édit | édit sumber]

désain[édit | édit sumber]

Kriya[édit | édit sumber]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

catetan[édit | édit sumber]

  1. Program Studi Seni Rupa - Fakultas Seni Rupa dan désain (Dicutat tanggal 4 Desember 2011)
  2. a b c d e f g h i j Seni Rupa Murni dan Seni Rupa Terapan (Dicutat tanggal 4 Desember 2011)