Sinyal

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Sinyal nyaéta hiji fungsi nu ngagambarkeun kuantitas fisis. Sacara matematika, sinyal digambarkeun salaku hiji fungsi tina variabel bébas t. Biasana t ngagambarkeun waktu. Jadi sinyal dilambangkeun ku x(t).

Klasifikasi sinyal[édit | édit sumber]

Sinyal kontinyu waktu jeung sinyal diskrit waktu[édit | édit sumber]

Sinyal x(t) mangrupa sinyak kontinyu waktu lamun t mangrupa variabel nu kontinyu. Lamun t mangrupa hiji variabel diskrit, nyaéta x(t) didéfinisikeun dina waktu-waktu nu disktit, mangka x(t) mangrupa sinyal diskrit waktu.

Sinyal analog jeung sinyal digital[édit | édit sumber]

Lamun sinyal kontinyu waktu x(t) aya dina interval kontinyu (a, b), di mana a téh -∞ sarta b téh +∞, mangka sinyal kontinyu waktu x(t) disebut sinyal analog. Lamun sinyal diskrit waktu x[n] aya dina sajumlah harga-harga tinangtu nu béda, mangka sinyal ieu disebut sinyal digital.

Sinyal diskrit waktu x[n] mindeng diwangun ku cara sampling sinyal kontinyu waktu x(t) antukna x[n] = x(nTs), di mana Ts mangrupa interval sampling.

Sinyal ril jeung sinyal kompléks[édit | édit sumber]

Sinyal x(t) mangrupa sinyal ril lamun hargana téh angka ril sarta mangrupa sinyal kompléks lamun hargana téh angka kompléks.

Sinyal deterministik jeung sinyal acak[édit | édit sumber]

Sinyal deterministik nyaéta sinyal-sinyal nu hargana ditangtukeun sacara lengkep dina kurun waktu tinangtu. Sinya acak nyaéta sinyal-sinyal nu boga harga sacara acak dina waktu tinangtu sarta sifatna kapanggih ku cara statistik.

Sinyal énergi jeung sinyal daya[édit | édit sumber]

Kandungan énergi dinormalisasi E tina hiji sinyal x(t) didéfinisikeun salaku:

Daya rata-rata dinormalisasi tina hiji sinyal didéfinisikeun salaku:

Sinyal périodik jeung sinyal non-périodik[édit | édit sumber]

Hiji sinya x(t) mangrupa sinyal périodik lamun aya hiji angka positif To antukna:

Angka To positif nu pangleutikna disebut périoda, sarta kabalikan tina périoda disebut frékuénsi fundaméntal fo:

Ti persamaan nu di luhur:

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Hwei P. Hsu, Ph.D, Théory and Problems of Analogue and Digital Communications, Schaum's Outline, McGraw-Hill, 1993