Sisidueun

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search

Sisidueun nyaéta kontraksi ujug-ujug anu teu dihaja dina diafragma, sarta umumna lumangsung terus-terusan saban menit na. Hawa anu ujug-ujug liwat ka jero paru-paru nyababkeun glottis (rohang antawis pita sora) nutupan, sarta nyababkeun lumangsung na sora hik. Sisidueun umumna bakal eureun ku sorangan, sanajan aya sababaraha pangobatan laki-rabi (home remedy) pikeun ngagancangkeun nyageurkeun sisidueun, sarta aya sababaraha pangobatan anu diperlukeun. Istilah médis kanggo sisidueun nyaéta singultus .

Cukang lantaran[édit | édit sumber]

  1. Dahar sarta nginum gancang teuing.
  2. Dahar sarta nginum loba teuing.
  3. Émosional pisan.
  4. Langsung nginum citiis sanggeus ngadahar dahareun anu panas atawa lada.
  5. Seuri tarik teuing.
  6. Batuk tarik teuing.
  7. Tekenan Saraf Frénik ku struktur anatomi anu séjén.
  8. Panyakit ginjal.
  9. Laku-lampah goréng.
  10. Kasaimbangan éléktrolit henteu nyukupan.
  11. Ayana barang séjén dina ceuli.
  12. Iritasi dina saraf frégus sarta frénikus.
  13. Alatan hawa tiis dina awak urang, bisa disababkeun lantaran AC (cai conditioner) atawa kipas.

Ngubaran[édit | édit sumber]

Pikeun ngeureunkeun sisidueun bisa dipigawe léngkah-léngkah: 1. Nahan ambekan, sabab ku cara nahan ambekan mangka takeran karbondioksida di jero getih naék, ku kituna sisidueun eureun. 2. Ngambekan di jero kantong kertas. 3. Nginum sagelas citiis kalawan lalaunan saeutik-saeutik. 4. Ngagayem roti garing atawa es batu anu diserut. 5. Metot léah ku leungeun. 6. Ngosok bal panon sacara lalaunan. 7. Ngabalikeun posisi awak ku cara nyimpen sirah dihandap suku di luhur 8. Saré ngedeng kalawan tuur duanana dilipet kana beuteung. 9. Neleg gula bodas garing saséndok entéh. 10. Mandi sarta saangir ku cai anu maké és batu. 11. Ngojay dina citiis kalawan suhu 20-25 derajat sakeudeungna 20 menit. 12. Ngambekan kalawan tenang.

Upama sisidueun teu daék leungit sanajan geus ngalakukeun prakték di luhur, buru-buru bawa ka dokter pangdeukeutna sarta dipercaya.

Rékor dunya[édit | édit sumber]

The Guinness World Récords nyatet rékor sisidueun panglilana (1922-1990) dicepeng ku Charles Osborne (1894-1991) ti Anthon,Iowa (Amerika Sarikat). Sisidueun éta dimimitian ti taun1922 kalawan frékuénsi 40 kali per menit, ngendoran jadi 20 kali, sarta ahirna eureun dina bulan Pebruari 1990, kalawan total wanci salila 68 warsih. Danielle Kirkland, wanoja kawit London anu sisidueun salila 8 warsih.