Standar kasalahan (statistis)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina statistik, ukuran standar kasalahan, nilai atawa kuantitas mangrupa simpangan baku tina proses nu di-generate.

Sandar kasalahan nyaratkeun ukuran kateupastian sederhana dina nilai sarta remen dipaké sabab:

  • Lamun standar kasalahan kuantitas sababaraha identitas dipikanyaho mangka standar kasalahan tina sababaraha fungsi kuantitas bisa diitung sacara gampang di loba kasus;
  • di mana sebaran probabiliti nilai nu dipikanyaho, bisa dipaké keur ngitung interval kapercayaan sacara pasti; sarta
  • di mana sebaran probabiliti teu dipikanyaho, kaitan saperti Chebyshev atawa Vysochanskiï-Petunin inequality bisa dipaké keur ngitung interval kapercayaan konservatif.

Standar kasalahan sampel tina populasi mangrupa simpangan baku tina sebaran sampling sarta di-estimasi ku rumus:

numana mangrupa simpangan baku sebaran populasi sarta N nyaéta ukuran (jumlah barang) dina sampel.

Hal nu penting dina rumus ieu nyaéta kudu ngalikeun opat kali ukuran sampel (4X) ngarah ukuran kasalahanna jadi (1/2). Waktu rarangkay elmu statistik numana biaya mangrupa faktor, ieu mangrupa faktor nu kudu dipikaharti ngeunaan pentingna biaya.

Tempo oge[édit | édit sumber]

sampling distribution, simpangan baku