Surat kuasa

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Surat kuasa mangrupa pernyataan ngalimpahkeun wewenang ti hiji jalma ka jalma séjén atawa pihak lianna pikeun ngalaksanakeun hiji kagiatan anu aya dina pernyataan. Ieu surat biasana aya patalina jeung kagiatan ngalaksanakeun pancén anu penting, ku kituna diperlukeun surat kuasa. Ku alatan éta, surat kuasa biasana diléalkeun ku stempel dina kolom tanda tangan surat kuasa. [1] Dina kasus hukum, pengacara hukum kudu diangkat dumasar kana surat kuasa pikeun mantuan tersangka dina prosés penyidikan. Panaséhat hukum atawa advokat henteu boga kawasa nangtukeun tindakan hukum luyu jeung ngaran hiji jalma dina ngaréngsékeun hiji pasualan . Validitas surat kuasa bisa ditingali dina tanggal ditandatanganan, bagian tina tanda tangan, ngaran jeung identitas surat kuasa, perkara hukum atawa tindakan anu diwenangkeun, katangtuan pikeun delegasi kakawasaan ( substitusi) jeung tanda tangan surat kuasa jeung jalma nu narima surat kuasa. [2]

Surat kuasa dina basa Walanda sok disebut lastgeving, volmacht, atawa machtiging. Tilu kecap ieu sarua hartina, nyaéta méré kakawasaan, méré paréntah atawa tindakan maréntah. Sacara prinsip, surat kuasa nyaéta hiji kalakuan maréntahkeun atawa méré paréntah atawa méré surat kuasa. Ku kituna, teu bener lamun kakawasaan kagunaan Pangacara kop ti panarima tina surat kuasa atawa kop ti hiji kantor anu diajukeun ku urang. Sabab dina kontéks méré kakawasaan, jalma anu méré paréntah anu méré kakawasaan, jeung jalma anu narima kakawasaan nyaéta anu maréntah. [3]

Wanda[édit | édit sumber]

Dina jihad eusi, aya dua surat kuasa, nyaéta surat kuasa umum jeung surat kuasa khusus.

  • Surat kuasa umum nyaéta surat kuasa ti hiji jalma ka jalma séjén pikeun ngatur sababaraha atawa sakabéh tindakan hukum ngeunaan kapentingan surat kuasa. Contona, surat kuasa pikeun ngurus sakabéh hartana. Surat kuasa umum ampir sarua jeung zookwaarneming, nyaéta jalma anu ngurus harta atawa kapentingan jalma séjén tanpa surat kuasa atawa nu mindeng disebut salaku surat kuasa tanpa wasiat. [3]
  • Surat kuasa husus nyaéta surat kuasa anu dibikeun ku hiji jalma ka jalma séjén, anu dina surat kuasa kudu sacara husus nyebut surat kuasa pikeun tindakan hukum anu tangtu. Contona, hiji surat kuasa ti klien ka hiji ngajengkeun ka file ngaku pikeun hutang ka A, contona. Atawa, hiji surat kuasa ti jalma ka B, contona husus pikeun kumpulkeun hutang ti C. Kaayaan pangpentingna hiji kakuatan husus tina Pangacara, nurutkeun kana doktrin permanén na fiqih téh Mahkamah Agung ti Republik Indonésia, nyaéta yén éta kedah sacara khusus nyatakeun naon tindakan hukum anu dipikahoyong ku surat kuasa. [3]

Bédana[édit | édit sumber]

Bédana Surat Kuasa Umum Surat Kuasa Husus
Dasar hukum Pasal 1796 KUHP Pasal 1975 KUHP
Judul Kaasup kecap Umum surat kuasa Kaasup kecap husus surat kuasa
eusi Ngawengku hiji atawa leuwih kapentingan

ti surat kuasa anu diwincik dina perkara

naon anu tiasa dilakukeun ku ahli waris. [4]

Ngawengku manajemén sadaya kapentingan

ti surat kuasa nepi ka nu narima surat kuasa. [4]

Bagian[édit | édit sumber]

Bagian-bagian surat kuasa pikeun rupa-rupa kapentingan perdata atawa pidana diwangun ku judul, kalimah bubuka, identitas surat kuasa, identitas surat kuasa, sifat surat kuasa, tindakan otorisasi, klausa hak retensi (opsional)., granting hak substitusi (opsional), nutup (opsional) tanggal éféktif jeung penerbitan surat kuasa), affixing a segel, sarta tanda tangan atawa thumbprint surat kuasa. [5]

Nyieun[édit | édit sumber]

Dijieun di notaris[édit | édit sumber]

  • Mibanda kakuatan bukti sampurna.
  • Kuasa teu gampang pikeun dicabut surat kuasa, utamana lamun nu narima surat kuasa bantahan jeung teu satuju kana pencabutan. Pencabutan surat kuasa ngan bisa dilaksanakeun ku ayana notaris anu dijieun otentik sarta geus dikirimkeun salinan ka panarima surat kuasa. [6]

Dijieun sorangan[édit | édit sumber]

  • Pencabutan éta bisa gampang dipigawé, salah sahiji cara ku ngirimkeun pencabutan surat kuasa ka majelis hakim anu nalungtik perkara jeung salinanana dibikeun ka panarima surat kuasa.
  • Mibanda bukti kurang lengkep. [6]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Ali, Adlan & Tanzili (2006). Pedoman Lengkap Menulis Surat (dalam Indonesian). Jakarta: Kawan Pustaka. p. 100. ISBN 978-979-757-130-6. 
  2. M.H, Siti Munawaroh, S. H. (2018-01-01). MODUL AJAR PLKH LITIGASI DAN NON LITIGASI (dalam Indonesian). Surabaya: Jakad Media Publishing. p. 93. ISBN 978-623-7033-04-2. 
  3. a b c Lemek, Jeremias (2010). Penuntun Membuat Gugatan (dalam Indonesian). Yogyakarta: Galangpress Group. p. 24. ISBN 978-979-19737-9-3. 
  4. a b Maerisa, Eka Astri (2013-08-01). Panduan Praktis Membuat Surat-Surat Bisnis & Perjanjian (dalam Indonesian). Jakarta: VisiMedia. p. 237. ISBN 978-979-065-188-3. 
  5. Wicaksono, Frans Satriyo (2009-01-01). Panduan Lengkap Membuat Surat-surat Kuasa (dalam Indonesian). Jakarta: VisiMedia. p. 27. ISBN 978-979-065-032-9. 
  6. a b Pitoyo, Whimbo (2012-01-01). Strategi Jitu Memenangi Perkara Perdata dalam Praktik Peradilan (dalam Indonesian). Jakarta: VisiMedia. p. 36. ISBN 978-979-065-107-4.