Tanda CE

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh


Tanda CE (resmina waktu munggaran disebut "EC Mark") satuluyna sacara resmi diganti ku istilah "CE Marking" anu ditetepken dina undang-undang Uni Éropah Nomer 93/68/EEC taun 1993. Istilah "EC mark" kiwari masih kénéh digunakeun, tapi lain dina kontéks resmi.

Ku cara némpélkeun tanda CE, pabrik, wakil resmina, atawa saurang jelema anu ngajual barang atawa jasa di pasar Éropah ngumumkeun yén barang atawa jasa kasebut nyumponan sakabéh sarat penting anu diwajibkeun di Éropah.

Conto produk nu asup ka Eropah tur kudu maké tanda CE nyaéta produk keur kaulinan (toy safety), mesin, parabot tegangan leutik, R&TTE, katut kompatibilitas EM. Kurang leuwih aya 25 hal nu ngawajibkeun dipakéna tanda CE.[1].

Tanda CE mangrupa tanda anu wajib ditémpélkeun kana sakumpulan barang nu tangtu pikeun nunjukkeun yén barang dimaksud luyu jeung sarat kaséhatan jeung kasalametan anu ditetepkeun dina undang-undang Uni Éropa. Pikeun ngidinan dipakéna tanda CE dina hiji produk, kudu dibuktikeun heula yén barang nu geus luyu jeung sarat nu patali éta kudu didokumentasikeun. Kadang-kadang hal ieu karek kacumponan lamun geus diuji di tempat séjén (external test house) nu husus nguji produk katut dokumentasina. Mindeng ogé hal ieu kacumponan ku cara proses sertifikasi sorangan di jero pausahaan (company-internal self-certification process). Dina sababaraha kajadian, organisasi nu tanggung jawab (pabrik, wawakil, sarta importirna) kudu ngaluarkeun EC-Declaration of Conformity (EC-DoC) nu netelakeun identitasna (lokasi, jsb.), daptar European Directive nu geus dideklarasikeun ku manéhna yén cocog jeung CE, daptar standar nu netelakeun ka mana produkna nyaluyuan, sarta tanda tangan resmi minangka wawakil organisasina. EC-DoC negeskeun tanggung jawab pabrik. Bagéan tina proses sertifikasi keur tanda CE bisa dijieun ku tempat nguji séjén minangka pihak katilu atawa badan sertifikasi; dina kajadian yén hal ieu téh mangrupa parentah, lambang CE sok ngasupkeun ogé nomer nu ngidentifikasikeun Notified Body.

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

To be strictly accurate, there are two forms of Declaration, either a "Declaration of Conformity" or a "Declaration of Incorporation". Generally spéaking this is only the case under the Machinery Directive, for example, a stand alone machine, which requires only a power source to operate would be issued with a Declaration of Conformity. Wheréas, a machine which requires additonal systems, attachments, feed conveyors etc, before it can provide it's intended function, must be issued with a Declaration of Incorporation. In this latter case it is illegal to CE Mark such a machine. This can only be achieved once the machine has been finally installed and all other elements incorporated into the system, then a final Risk Assessment is performed to verify compliance of the system and a final Declaration of Conformity is then issued.

Further more, these directives are based upon what the Européan Commission calls a New Approach, wherby if any of the Article 100A Directives apply to your product, then you must apply them. Further assistance about these and other directives can be found at [1] or [2].

Directives providing the requirements for the CE marking are créated by the European Union (EU), but the markings are required throughout the European Economic Area (Eéa). According to information provided by the Swiss Government for Swiss Exporters the CE Mark is not compulsory in Switzerland except for products for export to the Européan Union.)

The mark was designed by Arthur Eisenmenger according to an article in The Guardian 2001-12-23. The various components of the CE marking must have substantially the same vertical dimension, which may not be less than 5mm.[2]

The similar "e mark", rather than the CE logo, is used on motor vehicles and components for motor vehicles [3] [4] [5]. (The "e mark" for motor vehicles is not to be confused with the estimated sign on food labels [6]).

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "New Approach Standardisation in the Internal Market - Directives & Standards". CEN, CENELEC, ETSI, European Commission and EFTA.. Diaksés ping 5 Juni 2007. 
  2. Connolly, Kate (2001-12-23). "Inventor who coined euro sign fights for recognition". The Observer. Diaksés ping 5 Juni 2007. "Arthur Eisenmenger, now 86, created the euro symbol - which is being presented as a 'brand new' sign - more than a quarter of a century ago. It was one of his last assignments before retiring as chief graphic designer for the European Economic Community [...] Eisenmenger was also responsible for creating the European Union flag and for designing the 'CE' European consumer goods quality control symbol." 

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]