Telkom-3

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Telkom-3 mangrupa satelit komunikasi Indonesia anu leungit alatan kagagalan ngapung dina tanggal 6 Agustus 2012. Diwangun ku ISS Reshetnev pikeun operator télékomunikasi Indonésia PT Telekomunikasi Indonesia. Hal ieu didasarkeun kana beus Ekspress-1000 sarta ngabogaan 32 transponder C band sarta 16 transponder Ku band. Éta alatan aya di orbit geosynchronous orbit dina 118 ° BT di luhureun khatulistiwa.[1][2]

Ngapungkeun[édit | édit sumber]

Searchtool.svg
 Tingali ogé: Ekspress MD2.

Telkom-3 diapungkeun babarengan jeung Ekspress MD2 ku rokét Proton-M jeung Briz-Mbagéan luhur dina 6 Agustus 2012 jam 19:31 UTC. Satelit diapungkeun ti Lokasi Site 81/24 Baikonur Cosmodrome di Kazakhstan. Tilu tahap mimiti Proton diapungkeun luyu jeung anu diharepkeun sarta satelit anu némpél Briz-M dina bagéan luhur anu baris nransferna ka orbit géosynchronous. Briz-M ngalakonan sauntuyan opat kali kabeuleum dina tahap ngapung pikeun ngalakonan hal ieu.Kahuruan anu katilu lilana 18 menit tapi mesin ninggalkeun / ngaleupaskeun satelit sanggeus 7 detik, ninggalkeun satelit di orbit anu henteu bisa dipaké.[1][3][4]

ISS Reshetnev produsén Telkom-3 nyalabarkeun yén satelit aya dina kontrol kalayan panel surya dipanjangan tapi moal bisa dipaké pikeun tujuan anu dimaksud sabab aya di orbit anu salah.[5]

Balukarna[édit | édit sumber]

Ground track of Telkom-3

Ieu téh kagagalan paluncuran kadua disebabkeun ku Briz-M dina waktu dua belas bulan minangka Ekspress-AM4 anu leungit dina bulan Agustus 2011 alatan kasalahan komputer.[4] Kagagalan paluncuran séjén kaasup tilu satelit GLONASS taun 2011 sarta panalungtikan Mars Fobos-Grunt. Kabéh paluncuran Proton-M dieureunkeun sarta kabéh Briz-M ditarik balik. ieu dipicu dina krisis di industri antariksa Rusia jeung Perdana Menteri Rusia Dmitry Medvedev pokna "Kami kaleungitan otoritas sarta miliaran rubel" alatan mindeng gagal paluncuran. Medvedev mingpin gempungan ngeunaan masalah ieu dina tanggal 14 Agustus 2012 sarta présidén Vladimir Putin ngayakeun pasamoan dina masalah organisasi. Salah sahiji bongbolongan nyaéta yén Roscosmos bisa robah jadi hiji pausahaan anu sarupa jeung Rosatom.[2][3][6][7][8][9][10]

Présidén Russia Vladimir Putin jeung Roscosmos pupuhu Vladimir Popovkin (katuhu) sarta Dmitry Rogozin (kénca) dina hiji pasamoan dina masalah dina industri luar jomantara, Agustus 2012

Hiji panalungtikan dipigawé ku pupuhu Vladimir Popovkin sarta dipingpin ku O.P. Skorobogatov ti TsNIIMash. Dilaporkeun dina awal Agustus ku surat kabar Russia Kommersant yén kagagalan éta disababkeun ku kasalahan dina pipa bahan beuleum di Briz-M. Khrunichev Failure Review Oversight Board manggihan yén éta disababkeun ku komponén anu ruksak dina sistem tekanan hawa.[4][11][12][13]

Dina tanggal 16 Oktober 2012, Briz-M ngajelegur jadi dalapan puluh siki.[14]

Diréktur Jenderal Khrunichev, Vladimir Nesterov, dieureunkeun ti jabatanna ku Présidén Vladimir Putin.[15] Proton-M mimiti deui pikeun paluncuran dina tanggal 14 Oktober, mawa Intelsat 23. Ieu geus ditunda ti Agustus alatan kagagalan paluncuran .[4][16]

Référési[édit | édit sumber]

  1. a b "2012-044". zarya.info. 2012. Diakses tanggal 2012-10-14. 
  2. a b "Telkom-3". Gunter's Space Page. 2012. Diakses tanggal 2012-10-14. 
  3. a b "Russian Satellite Launch Failure Leads to Proton Launch Suspension". Space Safety Magazine. 2012-08-08. Diakses tanggal 2012-10-14. 
  4. a b c d "Proton Launch Failure 2012 Aug 6". zarya.info. 2012-08-20. Diakses tanggal 2012-10-15. 
  5. "Работа со спутником TELKOM 3 на нерасчетной орбите" [Work with the satellite TELKOM-3 in an unplanned orbit] (dalam Russian). Reshetnev. 2012-08-13. Diakses tanggal 2012-10-15. 
  6. "Medvedev to Name & Shame Failed Satellite Launch Officials". RIA Novosti. 2012-08-09. Diakses tanggal 2012-10-14. 
  7. "Two satellites lost: Proton rocket launch fails to deliver". RT. 2012-08-07. Diakses tanggal 2012-10-14. 
  8. "Medvedev says space failures cost Russia prestige and cash". Reuters. 2012-08-09. Diakses tanggal 2012-10-27. 
  9. "Working meeting with Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin and Director of the Federal Space Agency Vladimir Popovkin". Kremlin.ru. 2012-08-31. Diakses tanggal 2012-10-27. 
  10. "Russia Considering Roskosmos Transformation into State-Run Corporation". Satellite Today. 2012-08-17. Diakses tanggal 2012-10-27. 
  11. "Fuel Pipe to Blame for Proton Launch Failure - Source". RIA Novosti. 2012-08-09. Diakses tanggal 2012-10-14. 
  12. "Failure Review Oversight Board (FROB) Concludes Investigation on Russian Federal Telkom-3/ Express MD-2 Failure". Khrunichev. 2012-09-12. Diakses tanggal 2012-10-14. 
  13. Zak, Anatoly (2012-09-12). "Telkom-3/Ekspress-MD2 launch failure". Russian Space Web. Diakses tanggal 2012-10-15. 
  14. "SpaceTrack Data Points to Briz-M Explosion Date/Time". zarya.info. 2012-08-25. Diakses tanggal 2012-10-27. 
  15. "On Khrunichev CEO". Khrunichev. 2012-09-06. Diakses tanggal 2012-10-14. 
  16. "Intelsat 23 on its Way to Orbit after successful Proton Launch". spaceflight101. 2012-10-14. Diakses tanggal 2012-10-14. 

Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.
Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.

Salah ngutip: Tag <ref> yang didefinisikan di <references> memiliki atribut kelompok "" yang tidak ditampilkan di teks sebelumnya.