Ubuntu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Logo distribusi Linux Ubuntu

Ubuntu nyaéta sistem operasi lengkap dumasar kana Linux, disayagakeun kalawan bébas jeung meunang pangrojong boh nuasalna ti komunitas boh ti tanaga ahli professional. Ubuntu sorangan dimekarkeun ku komunitas sukarélawan Ubuntu.[rujukan?] “Ubuntu” asalna tina basa Afrika kuno, anu ahartina ‘rasa perikamanusaan ka sasama manusa”.[rujukan?] Tujuan tina distribusi Linux Ubuntu nyaéta pikeun mawa sumanget anu nyangkaruk dina Ubuntu kana dunya pakakas lemes dina dunya komputer. [1] [2]

Ubuntu téh mangrupa syitem operasi anu kumplit anu ngutamakeun komunitas, pangrojong, jeung sangkan babari dipaké tanpa ngurangan kecepatan, kakuatan, atawa fléksibilitas.[rujukan?] Ieu téh nyaéta Linux pikeun kahirupan manusa, dirarancang pikeun saha baé ti pamaké komputer dasar nepika para ahli. [3]

Ubuntu ngasupkeun leuwih ti 6.000 siki pakakas lemes, jeung pikeun instalasi desktop bisa dilakukeun ngan uku make hiji CD baé. [rujukan?] Ubuntu ngasupkeun sakumna aplikasi standar pikeun desktop ti mimiti paholah kecap, aplikasi lambar sumebar (spreadsheet) nepika aplikasi pikeun ngaksés internet, pakakas lemes pikeun server wéb, pakakas pikeun basa pamrograman jeung ogé kaulinan.[1]

Falsafah[édit | sunting sumber]

Ubuntu Linux pikeun manusa

Ubuntu mibanda palsapah:

  • pakakas lemes sakuduna disadiakeun kalawan bébas biaya
  • éta aplikasi pakakas lemes téh kudu bias dipaké dina basa local sewing-séwangan pikeun jalma-jalma anu kawatesanan fisik jeung,
  • pamaké kudu boga kabébasan pikeun ngaropéa pakakas lemes pikeun naon baé anu dipikabutuh ku maranéhna.[rujukan?]

Ngeunaan hal kabébasan ieu pisan anu ngajadikeun Ubuntu béda tina akakas lemes nu dipiboga (proprietary); lain ngan saukur anu ku Anjeun dipikabutuh disadiakeun kalawan bébas, tapi Anjeun ogé boga hak pikeun ngaropéa pakkas lemes Anjeun nepika éta pakakas lemes téh bisa dipaké kalawan kumaha kahayang Anjeun.[1]

Nu Medal (rilis)[édit | sunting sumber]

Daftar Ubuntu anu geus medal jeung anu dirarancang pikeun dipedalkeun[4]:

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal vérsi panganyarna
Versi Tanggal Rilis Ngaran kode Sub Versi Dirojong nepika
4.10 20 Oktober 2004 Warty Warthog Sounder 30 April 2006
5.04 8 April 2005 Hoary Hedgehog Array 31 Oktober 2006
5.10 13 Oktober 2005 Breezy Badger Colony 13 April 2007
6.06 LTS

(Long Term Support)

1 Juni 2006 Dapper Drake Flight Juni 2009 (desktop)
Juni 2011 (server)
6.10 26 Oktober 2006 Edgy Eft Knot April 2008
7.04 19 April 2007 Feisty Fawn Herd Oktober 2008
7.10 18 Oktober 2007 Gutsy Gibbon Tribe April 2009
8.04 LTS

(Long Term Support)

21 April 2008 Hardy Heron Siege April 2011 (desktop)
April 2013 (server)
8.10 30 Oktober 2008 Intrepid Ibex
9.04 23 April 2009[5] Jaunty Jackalope
9.10 29 Oktober 2009[6] Karmic Koala[7]
10.04 LTS 29 April 2010[8] Lucid Lynx[9]
10.10 10 Oktober 2010[10] Maverick Meerkat[11]
11.04 28 April 2011[12] Natty Narwhal[13]

Galeri[édit | sunting sumber]

Ubuntu Kiwari[édit | sunting sumber]

Vérsi Ubuntu nu munggaran téh dumasar kana desktop GNOME. Sabada éta ogé ditambahkeun édisi KDE, Kubuntu, jeung édisi server.[rujukan?] Sakumna édisi Ubuntu ngabagikeun infrastuktur jeung umum, nu matak ngajadikeun Ubuntu minangka platform unik anu skalana ti mimiti konsumén éléktronik pikeun desktop, jeung ngawang-ngawang pikeun komputasi pausahaan.[rujukan?] Pengembang bisa digawé dina desktop maranéhna dina rupa-rupa pilihan jeung bisa ngirim kode ka ka server cloud nu dioperasikeun dina Ubuntu édisi server.[2]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c (id)Linux Untuk Umat Manusia (diilik tanggal 17 Séptember 2011)
  2. a b (en)About Ubuntu (diakses 17 September 2011)
  3. (en) Benjamin Hill, Matthew Helmke, Amber Graner. 2011. The Official Ubuntu Book. Prentice Hall:Canonical, Ltd.
  4. Daftar Rilis ubuntu (Diakses tanggal 17 Séptember 2011)
  5. "Jaunty Release Schedule". ubuntu.com. Diakses pada 18 April 2009. 
  6. "Karmic Release Schedule". ubuntu.com. Diakses pada 24 Agustus 2009. 
  7. https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel-announce/2009-February/000536.html
  8. https://wiki.ubuntu.com/LucidLynxSchedule
  9. http://ostatic.com/blog/ubuntu-version-9-10-code-named-lucid-lynx
  10. https://wiki.ubuntu.com/MaverickReleaseSchedule
  11. https://wiki.ubuntu.com/MaverickMeerkat
  12. https://wiki.ubuntu.com/NattyReleaseSchedule
  13. https://wiki.ubuntu.com/NattyNarwhal