Upacara inisiasi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Upacara inisiasi atawa upacara daur kahirupan nya éta runtuyan upacara adat anu aya dina budaya Sunda. [1] Ieu runtuyan upacara téh dilaksanakeun ti mimiti manusa lahir nepi ka tilar dunya. [1] Fungsina minangka rasa syukur ka Gusti Nu Maha Suci lantaran masih dipaparin kasalematan tur kabarokahan dina kahirupan. [2] Lian ti éta ogé minangka harepan sangkan salawasna aya dina panangtayungan-Na. [2] Rupaning upacara inisiasi di antarana nya éta upacara dina masa kakandungan, masa kalahiran, masa budak, jatukrami, jeung kematian. [2]

Upacara dina Masa Kakandungan[édit | édit sumber]

Upacara opat bulanan[édit | édit sumber]

Upacara opat bulanan dilaksanakeun lantaran nalika jabang bayi umur opat bulan dina kandungan, rohna ditiupkeun ku Gusti Nu Maha Suci. [2] Jodo, pati, bagja, cilakana mimiti ditangtukeun. [2] Kalayan harepan dipaparin kabarokahan tur kasalametan. [2] Biasana diayakeun acara pangajian bada ashar atawa bada maghrib.[2]

Upacara tujuh bulanan/Tingkeban[édit | édit sumber]

upacara anu dilaksanakeun nalika jabang bayi umur tujuh bulan dina kandungan. [2] Biasana diayakeun pangajian laju macakeun Q.S Yusuf, Q.S Lukman, atawa Q.S Maryam. [2] Laju disiapkeun oge pikeun mandi ibu hamilna, anu pangutamana mah rujak kanistren anu dijieun tina tujuh rupa buah-buahan. [2] Ibu hamil dimandian ku tujuh urang kulawargana ku cara  sakali sewang ngagunakeun tujuh lambar kaen batik. [2] Dimandian ku cai kembang tujuh rupa. [2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b http://repository.upi.edu/14635/6/S_BD_1006059_Chapter2.pdf
  2. a b c d e f g h i j k l "Upacara Daur Hidup Manusia - Anjungan Jawa Barat" (dalam bahasa id-ID). Anjungan Jawa Barat. 2013-05-30. http://anjjabar.go.id/upacara-daur-hidup-manusia. Diakses pada 2018-02-12