Widji Thukul

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Widji Thukul
Babar26 Agustus 1963
Solo, Central Java
KawarganagaraanIndonesian (Javanese)

Widji (kadangkala Wiji) Thukul mangrupa panyair Indonesia anu dilahirkeun taun 1963. Karyana mangrupa pulitik, kritikan jang pamaréntah Indonésia sarta kaayaan sosial nagara. Anjeunna tilar dunya ti saprak taun 1998.[1]

kahirupan[édit | édit sumber]

Dilahirkeun tanggal 26 Agustus 1963, Thukul kungsi eureun sakola keur SMP taun 1982 lantaran masalah ékonomi kulawargana. Mimiti digawé nyaéta ngajual koran, calo tikét, sarta finisher di pausahaan kai jati.

Salian tukang nyieun syair, Thukul ogé musisi sarta boga grup téater, Téater Jagatdi sabudeureun Solo.

Taun 1988, Thukul nikah jeung Dyah Sujirah. Aranjeunna gaduh dua budak. Ku aranjeunna ngadegkeun hiji grup kasenian anu disebut Sanggar Suka Banjir.

Thukul mantuan ngatur pagawé demonstrasi keur Partai Rakyat Demokratik (Partéi Démokratik Rahayat) keur ngalaksanakeun démo taun 1995, panon Thukul ditémbak ku bedil, anu nyebabkeun karusakan permanén.

Terakhir patepung sareng istrina bulan Pébuari taun 1998. Dina bulan April anjeunna katingal dina démo di Tangerang tapi teu katingal deui ti saprak harita. Hal ieu disangka yén anjeunna salah sahiji démonstran anti pamaréntah anu diculik ku pasukan pamaréntah salila demonstrasi anti Suharto.

Publikasi Karya[édit | édit sumber]

    • Pusi Pelo (Lisping Poetry), published by Taman Budaya Surakata, Solo, 1984.
    • Darman dan Lain-lain (Darman and the Others), published by Taman Budaya Surakata, Solo, 1994.
    • Mencari Tanah Lapang (Looking for an Open Plot of Land), published by Manus Amici, 1994.
    • Aku Ingin Jadi Peluru (I Want to be a Bullet), published by IndonesiaTera, Magelang, 2000.

Pangajén[édit | édit sumber]

Thukul's Looking for an Open Plot of Land won the 'Encourage Award' from the Netherlands-based Wertheim Foundation

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. wawaney. "(Translation) Warning – Wiji Thukul". Timbalaning. Diakses tanggal 2017-07-25. 

Tumbu ka luar[édit | édit sumber]