Wilhélmina ti Walanda

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Wilhélmina
Ratu Wilhelmina nalika taun 1948
Ratu Wilhelmina nalika taun 1948
Ratu Walanda
Ngajabat 23 November 1890 - 4 September 1948
(&&&&&&&&&&&&&057.&&&&&057 taun, &&&&&&&&&&&&0286.&&&&&0286 poé)
Dipiheulaan ku William III
Dituluykeun ku Juliana
Pasangan Hendrik ti Mecklenburg-Schwerin
Katurunan
Juliana ti Belanda
Ngaran lengkep
Wilhélmina Helena Pauline Maria
Wangsa Keluarga Oranye-Nassau
Rama William III ti Belanda
Ibu Emma ti Waldeck jeung Pyrmont
Gumelar 31 Agustus 1880
Den Haag, Belanda
Maot 28 Nopémber 1962 (yuswa 82)
Apeldoorn, Belanda
Makam 8 Desember 1962
Nieuwe Kerk, Delft
Ageman Reformed Protestan

Ratu Wilhelmina (Wilhelmina Helena Pauline Marie van Orange-Nassau; (gumelar 31 Agustus 1880 – tilar dunya 28 Nopémber 1962 dina umur 82 taun), Putri Orange-Nassau, mangrupa Ratu Walanda ti 1890 - 1948 jeung Ibu Suri (mibanda sebutan Putri) ti sabot 1948 - 1962. Anjeunna mingpin Walanda salila leuwih ti 50 taun, leuwih lila tibatan pamingpin karajaan Walanda anu séjénna. Mangsa kakawasaanna ngakibatkeun sababaraha parobahan di Walanda jeung sajarah dunya, diantarana: Perang Dunia I jeung Perang Dunia II, Krisis Ékonomi taun 1933, jeung ogé runtuhna Walanda anu tadina salaku pangawasa kolonial.

Anjeunna mibanda peran anu kacida pentingna dina Perang Dunia II di mana anjenna ngabuktikeun yé anjeunna téh jadi inspirasi pikeun gerakan panglawanan rahayat Walanda jeung ogé salaku pamingpin utama pamaréntahan Walanda di tempat pangasingan.

Mangsa leutik[édit | édit sumber]

Anjeunna hiji-hijina anak ti Raja Willem III sareng pamajikan kadua, Ratu Emma ti Waldeck sareng Pyrmont. Budak leutik na ditandaan ku hubungan anu raket pisan sareng kolotna, utamina sareng bapakna anu yuswa 63 taun nalika Wilhelmina lahir.

Kusabab Raja William parantos gaduh 3 putra ku pamajikan kahijina, Ratu Sophie, nalika Wilhelmina lahir, aya sakedik kasempetan pikeun anjeunna kéngingkeun tahta. Nanging, William kaleungitan sadaya putrana (putra pangpayunna maot nalika Wilhelmina yuswa 6 taun).

Raja Willem III pupus dina 23 Nopémber 1890 sareng sanaos Wilhelmina langsung janten Ratu Walanda, indungna, Emma, ​​diangkat janten wali dugi ka Wilhelmina janten 18 taun.

Dina taun 1901, anjeunna nikah ka Hendrik, Pangeran Mecklenburg-Schwerin. Sanaos perkawinan éta cenah henteu dumasar kana cinta, Wilhelmina saleresna resep pisan ka Hendrik, sareng sigana parasaan Hendrik sami. Nyatana, Hendrik henteu resep kana peranna salaku pasangan ratu sareng nyarios yén ieu pikaboseneun pisan, langkung-langkung kumargi anjeunna ngan ukur dianggap "hiasan" sareng teras-terasan leumpang tukangeun istrina. Éta ogé henteu gaduh kakuatan di Walanda.

Ratu Wilhelmina ngalaman sababaraha kaluron. Nanging, kalahiran hiji-hijina anakna, Juliana dina tanggal 30 April 1909, janten ubar panangkaan saatos 8 taun nikah tanpa murangkalih.

Mangsa kakawasaan[édit | édit sumber]

Taktis sareng ati-ati dina waktos pamaréntahanna - ngalangkungan ekspektasi sareng harepan masarakat sareng anggota DPR - Wilhelmina janten jalma anu kuat pisan. Kualitas ieu kagambar dina poé mimiti pamaréntahanana dina yuswa 20 taun, Ratu Wilhelmina maréntahkeun tantara ka Afrika Kidul pikeun ngabantosan Paul Kruger, presiden daérah Transvaal. Pikeun éta, Wilhelmina nampi pangakuan internasional.

Wilhelmina nyatakeun henteu resep ka Karajaan Inggris, anu ngempelkeun Républik Transvaal sareng Negara Bébas Oranyeu dina Perang Boer. Boers mangrupikeun katurunan Belanda anu mimiti anu Wilhelmina ngaraos caket pisan aranjeunna.

Ratu Wilhelmina ogé katelah mahér dina ngatur bisnis sareng investasi, ngajantenkeun anjeunna mangrupikeun awéwé paling beunghar di dunya. Investasi na nembus Amérika Serikat sareng ngahontal sumur minyak di daérah Hindia Belanda.

Perang Dunia I[édit | édit sumber]

Sanaos Walanda nétral dina Perang Dunya I, Investasi Jérman beurat di Walanda, ditambah hubungan dagang anu caket, maksa Inggris ngahalangan palabuhan Belanda pikeun ngaleuleuskeun Jérman.

Dina perang, Wilhelmina janten "Ratu-Pengawal." Anjeunna waspada ngalawan serangan Jérman, utamina dina mimiti perang. Tapi ancaman pikeun kadaulatan muncul ti Inggris sareng Amérika Serikat, anu ngahalangan kapal padagang sareng kargo - pikeun ngeureunkeun upaya perang Jérman. Ieu nyababkeun ketegangan antara Walanda sareng kakuatan Sekutu.

Kerusuhan sipil, dipicu ku Revolusi Bolshevik Rusia taun 1917, néwak Walanda saatos perang. Pamingpin sosialis, namina Troelstra, nyobian ngarebut kakuatan ti Ratu sareng pamaréntahan. Daripada révolusi, Troelstra hoyong ngendalikeun Tweede Kamer, badan législatif Walanda, sareng ngaharepkeun ngahontalna ngaliwatan pamilihan anu dipercaya ku padamel. Tapi popularitas ratu ngora ngabantosan kapercayaan pamaréntah. Wilhelmina nampi dukungan masal dina kuda sareng putrina dina angkot terbuka. Tétéla révolusi ieu henteu jalan.

Perang Dunia II[édit | édit sumber]

Tanggal 10 Méi 1940, Jérman Nazi nyerang Walanda. Wilhelmina sareng kulawargana ngungsi ka Inggris 3 dinten saatosna. Sabenerna Wilhelmina hoyong cicing di Walanda. Anjeunna ngarencanakeun badé angkat ka Zeeland sareng pasukanana pikeun koordinasi serangan ti kota Breskens bari ngantosan bantosan - anu panginten sami sareng anu dialaman ku Raja Albert I ti Bélgia nalika Perang Dunya I. Anjeunna naék kapal Inggris di The Den Haag anu bakal nyandak anjeunna ka ditu. Nanging, nalika ratu aya di kapal, kaptén nyatakeun yén anjeunna dilarang ngahubungi basisir Belanda kusabab Zeeland diserang ku Angkatan Udara Jerman (Luftwaffe) sareng bahaya teuing pikeun mulang. Wilhelmina mutuskeun angkat ka Inggris dimana anjeunna mingpin pamaréntahan di pengasingan.

Saatos perang, Ratu Wilhelmina mutuskeun henteu cicing di istana tapi ngalih ka hiji imah di Den Haag salami 8 bulan sareng nganjang ka sadaya penjuru nagara pikeun memotivasi masarakat Walanda. Kadang-kadang ratu nganggo sapédah.

Mangsa tungtung kakawaaan[édit | édit sumber]

Tanggal 4 Séptémber 1948, Wilhelmina masrahkeun kakawasaan ka putrana, Putri Juliana.

Anjeunna ogé nyerat otobiografi anu judulna: Eenzaam, maar niet alleen (Kasepian tapi henteu Kasepian).

Ratu Wilhelmina pupus dina 28 Nopémber 1962 sareng dimakamkeun di Nieuwe Kerk di kota Delft, tanggal 8 Désémber 1962.

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Citakan:Familypedia

Wilhélmina ti Walanda
Cadet branch of the Wangsa Nassau
Born: 31 August 1880 Died: 28 November 1962
Gelar jabatan
Saméméhna
William III
Ratu Belanda
1890–1946
Sanggeusna
Juliana dari Belanda