Zelda Fitzgerald

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, punten tong waka diédit atawa dirobah eusina.


Zelda Fitzgerald
Zelda Sayre, 1917
Zelda Sayre, 1917
GumelarZelda Sayre
24 Juli 1900
Montgomery, Alabama, U.S.
Tilar dunya10 Maret 1948 (yuswa 47)
Asheville, North Carolina, U.S.
PasaréanSt. Mary's Catholic Cemetery, Rockville, Maryland, U.S.
PagawéanNovelist, short story writer, poet, dancer, painter, socialite
AtikanSidney Lanier High School
Périodeu1920–1948
PasanganF. Scott Fitzgerald (m. 1920; died 1940)
AnakFrances Scott Fitzgerald

Zelda Fitzgerald nyaéta saurang Novélis Amérika, anu lahir di Montgomry, Alabama, Amérika Serikat 24 Juli 1990. Zelda tilar dunya dina tanggal 10 Maret 1948 di North Carolina, Amérika Serikat. Sajaba ti saurang Novélis, Zelda ogé mangrupa saurang pelukis sarta wnoja sosialita dina jamanna. Zelda mangrupa pamajikan F. Scott Fitzgerald, salah saurang penulis anu kasohor.[1] Zelda jadi icon Roaring Twenties anu ngagambarkeun wanja anu ngabogaan kabébasan sarta sering disebut flapper.[2][3][4][5][6]

Kahirupan Mimitina[édit | édit sumber]

Dina mangsa rumajana, Zelda geus sering muncul di golongan Montmery, jadi béntang résital balét sarta nari di country club anu kaitung élit. Zelda mangrupa salah saurang wanoja anu lahr ti Mahkamah Agung Alabama Anthony Dickson jeung Minnie Machen Sayre. Zelda mangrupa anak bungsu anu dingaranan sabada pahlawan gipsi tina novél 1874.[2] Dina taun 1918, Zelda kungsi dilélér hadiah "The Iceberg" anu eusina ngeunaan jurnal Sastra Sakola Menengah Sidney Lanier. Tulisan ieu ditulis nalika Zelda acan papanggih jeung Scott Fitzgerald.[7]

Kahirupan Rumah Tanggana[édit | édit sumber]

Sabada sabulan sanggeus lulus ti Sidney Lanier High School , dina taun 1918, Zelda papanggih jeung F. Scott Fitzgerald anu umurna 21 taun. Scott mangrupa salah saurang anggota tangtara letnan kadua, anu ditempatkeun di deukeut Kamp Sheridan. Mangsa harita, Scot kagolong kana jalma anu tacan mapan sacara ékonomi, balukarna ngarasa asa-asa jeung teu percaya diri, nalika manéhna mimiti ngadeukeutan Zelda.[8] Zelda ahirna narima lamaran Scott, sabada buku munggaran Scott diterbitkeun.[3] Buku Scott terbit dina taun 1920, salah sahiji majalah kasohor New York Chales Scribner's Sons narima novél munggaran Scott anu judulna "This Side of Paradise".[9] Tina buku ieu pisan, Scott meunang kasuksésan anu dadak sakala duanana (Scott jeung Zelda) jadi sélébritas dina waktu sapeting.[8] Maranéhna aya dina kaayaan gaya hirup anu méwah sarta waktuna dibéakeun pikeun poya-poya, ulin lalampahan ka ditu ka dieu sarta nginum inuman keras.[8]

Zelda jeung Scott kawin di New York tanggal 3 April 1920, teu lila, dina taun 1921, maranéhna ngabogaan saurang anak, sarta jadi anak nunggul pinang. Budakna, dingaranan Frances Scottie Fitzgerald. Satuluyna, Frances cekel gawé salalu pangarang sarta manéhna aktip dina kagiatan Partai Demokrat.[3][10][11]

Zelda kaasup kana salah sahiji jalma anu ngawangun masarakat Amérika. Kitu ogé kahirupan jeung novél Fitgerald anu terus-terusan ngalambangkeun kontradiksi anu kaitung gedé dina budaya Amérika sarta kapitalisme Amérika.[12]

DIna ahir tau 1920-an, hubungan Zelda mimiti kaancam alatan Scott ngalaman masalah dina nulis novél anu ka opatna. Dina waktu anu sarua ogé Zelda mimiti néangan tempat pikeun ngawadahan kréatipitasna sorangan. Sajaba ti nulis, manéhna ogé neuleuman deui dua hal anu jadi pangaresepna nalika keur budak, nyaéta kana widang seni jeung tari-tarian.[3] [13]

Zelda jeung Scott téh kawentar pisan hiji pasangan anu pinuh ku kekerasan, alkoholisme sarta leuwih parahna deui, dibungbuan ku naék turunna ékonomi dina kahirupan rumah tanggana. Katambah deui, ku kasusah Zelda alatan panyakit psikologis jeung méntalna.[13]

Taun 1924 Zelda pindah ka Prancis, sarta maranéhna aub kana salah sahiji kelompok, ekspratriat Amérika anu dipingpin ku Scott jeung Muurphy di Riviera. DIna mangsa ieu Scott ngaréngsékeun novél ka tiluna, nyaéta The Great Gatsby, anu réngsé taun 1925.

Satuluyna dina taun 1934 Scot nerbitkeun Tender Is the Night, tapi sapuluh taun sabadana, kulawarga Scott digulung hutang sarta masih berjuang pikeun alkoholismena katmbah deui ku Zelda asup klinik alatan kaserang kasakit. Ahirna dina taun 1934, Zelda jeung Scott papisah, sok sanajan teu pernah pepegatan sacara resmi.[2]

Mangsa Sulit Zelda[édit | édit sumber]

Dina taun 1930, Zelda kakeunaan gangguan psikologis, sarta stres anu dibakukarkeun tina rasa putus asa pikeun jadi balérina anu propésional. Antukna ti taun 1930 nepi ka taun 1931, Zelda cicing di salah sahiji klinik anu katelah Les Rives de Prangins anu aya di Nyon, Swiss.[2] Satuluyna, dina bulan Pébwari 1932 Zelda pindah ka klinik Phipps di Universitas Johns Hopkins. Satuluyna ti taun 1936 nepi ka taun 1940, Zelda cicing di Rumah Sakit Highland di Ashevikke, North Carolina. Sedengkeun Scott salakina, ngabogaan masalah alkoholisme, antukna pindah ka Hollywood kalayan angkeuhan hayang ngawangun dirina jadi penulis sekenario.[14] Tapi, ahirna mah dina tanggal 21 Désémber taun 1940 Scott tilar dunya alatan serangan jantung.[15] Sedengkeun dina taun anu sarua, Zelda balik ka Montgomery sarta cicing di imah indungna.[15] Akibat kondisi kaséhatanna anu teu bener, Zelda antukna teu bisa ngaluuhan acara kawinan anak awéwéna dina taun 1943.[3] Dina mangsa ieu, Zelda ngan ngaréngsékeun hiji-hijina novél anu judulna, Save Me The Waltz.[8] Dina manga ieu, sakali-kali Zelda bulak-balik ka rumah sakit Highland, hal éta téh dilakukeun nalika déprésina kanceuh.[16] Ari kagiatan Zelda mangsa harita, sajaba ti ngalukis, Zelda ogé ngamimitian diajar nari sarta ngamimitian ngagarap novél anu ka-dua anu judulna Caesar's Thing's anu mana, novél ieu téh teu pernah diterbitkeun. Zelda mangrupa hiji tina salapan wanoja anu kabunuh dina peuting 10-11 Maret 1948, nalika seuneu nyapukeun wangunan utama rumah sakit.[17] Zelda ahirna tilar dunya, sarta dimakamkeun bareng jeung salakina, nyaéta di pamakaman Gereja Katolik Saint Mary Lama di Rockville, Maryland.[18][16]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Alabama Heritage Issue 76". Alabama Heritage. Diakses tanggal 2020-06-19. 
  2. a b c d Milford, Nancy (1970). Zelda: a biography. Harper & Row. 
  3. a b c d e "Zelda Fitzgerald". Biography (dalam en-us). Diakses tanggal 2020-06-19. 
  4. Quealy, Gerit. "Icons of the Roaring Twenties". Biography (dalam en-us). Diakses tanggal 2020-06-19. 
  5. Quealy, Gerit. "Icons of the Roaring Twenties". Biography (dalam en-us). Diakses tanggal 2020-06-19. 
  6. Yorker, The New. "The Iceberg: A Story by Zelda Fitzgerald". The New Yorker (dalam en-us). Diakses tanggal 2020-06-19. 
  7. Yorker, The New. "The Iceberg: A Story by Zelda Fitzgerald". The New Yorker (dalam en-us). Diakses tanggal 2020-06-19. 
  8. a b c d "Zelda Fitzgerald | Biography & Facts". Encyclopedia Britannica. Diakses tanggal 2020-06-27. 
  9. "Zelda & F. Scott Fitzgerald Chronology: February 1919 to February 1920". web.archive.org. Diakses tanggal 2020-06-27. 
  10. "Behind the Myths of Scott and Zelda’s Epic Romance". Literary Hub (dalam en-US). Diakses tanggal 2020-06-27. 
  11. Alex, Paul; er. "Review | Revisiting the love story of F. Scott and Zelda Fitzgerald in their own words". Washington Post. Diakses tanggal 2020-06-27. 
  12. Canterbery, E. Ray; Birch, Thomas D. (2006-03-20). F. Scott Fitzgerald: Under the Influence. Paragon House. ISBN 978-1-55778-848-1. 
  13. a b Cates, Meryl. "Zelda Fitzgerald’s Ballet Years". The New Yorker (dalam en-us). Diakses tanggal 2020-06-27. 
  14. Curnutt, Kirk; Curnutt, Associate Professor of English Kirk (2004). A Historical Guide to F. Scott Fitzgerald. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-515303-3. 
  15. a b "F. Scott Fitzgerald". Biography (dalam en-us). Diakses tanggal 2020-06-27. 
  16. a b Young, Perry Deane; Young, Perry Deane; writer, a Washington; Story (Bantam, is coauthor with David Kopay of The David Kopay; 1977) (1979-01-14). "This Side of Rockville" (dalam bahasa en-US). Washington Post. ISSN 0190-8286. https://www.washingtonpost.com/archive/lifestyle/magazine/1979/01/14/this-side-of-rockville/ac80d942-37df-4cc4-a9e8-b5cb5c5d47fe/. Diakses pada 2020-06-27 
  17. "Zelda Sayre Fitzgerald". Encyclopedia of Alabama. Diakses tanggal 2020-06-27. 
  18. "From Our Pages: “An Affair of Youth” … In search of flappers, belles, and the first grave of the Fitzgeralds, by Bryant Mangum.". Broad Street (dalam en-US). Diakses tanggal 2020-06-27.