Anggar

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Anggar

Anggar nyaéta salah sahiji cabang olahraga beladiri.[1] Olahraga ieu ngagunakeun pakakas atawa pakarang pedang mintul pikeun nojos, marang, atawa nojos sakaligus marang.[1] Dina cabang olahraga anggar, aya tilu macem pakarang (Pedang) anu béda dina wangun sarta widang sasaran awak lawan anu kudu ditarajang.[1] Katilu pedang éta téh floret (pikeun lalaki sarta awéwé), sabel husus pikeun lalaki sarta degen husus pikeun awéwé.[1] Anggar mangrupa salah sahiji ti saeutik olahraga anu ngaku profesionalisme saméméh taun 1980an.[2] Komo dina aturan - aturan mimiti Olimpiade anu ditulis ku Baron Pierre de Coubertin(présidén kadua ti International Olympic Committee), kalayan écés nuturkeun yén pamaén anggar profésional anu disebut jeung Masters kaci pikeun milu tanding.[2] Anggar ditandingkeun dina ajang Olimpiade mimiti dina taun 1896.[2] Mangrupa salah sahiji ti saeutik cabang olahraga anu jadi program tetep dina palaksanaan Olimpiade.[2]

Nomor-nomor dina anggar[édit | sunting sumber]

Anggar anu ditandingkeun dina olimpiade maénkeun tilu nomer, anu dingaranan dumasar pakarangna:

  • Floret (Pedang mintul)

Dipaké pikeun lalaki sarta awéwé.[1] Pakarang pedang ieu ngabogaan wangun nu leutik, melengkung, sarta hampang. Tungtungna datar atawa buleud mintul sarta sipatna pegas anu lamun ditojoskeun ka awak lawan ,bisa naék turun sarta boga kagunaan minangka tombol sakelar.[1] Hal ieu utamana dipaké pikeun floret listrk nu ngajaga leungeunna nu leutik sarta mahi keur ngajagaan bagian leungeun. Bagian handap pakarang pikeun nangkis sarta mencét tungtungna pikeun nojos.[1] Widang sasaran anu kudu diserang nyaéta mimiti ti puhu pingping ka luhur nepi ka puhu beuheung sarta beuheung.

  • Sabel

Sabel (pedang melengkung).[1] Dipaké husus pikeun lalaki.[1] Wangunna segitiga kalayan sudut nu henteu seukeut kawas parang leutik atawa ipis.[1] Beuki ka luhur bentukna beuki gepéng jeung tungtung ditekuk sangkan henteu méncos.[1] Nu ngajaga leungeun pinuh nutupan sakumna leungeun nepi ka puhu leungeun sabel.[1] Bagian handap dipaké pikeun nangkis sarta bagian luhur dipaké pikeun marang sarta tungtungna dipaké pikeun nojos.[1] Widang sasaran anu diserang nyaéta mimiti ti bujur ka luhur nepi ka sirah sarta leungeun.[1]

  • Degen

Degen (Pedang lempeng).[1] Dipaké khsus pikeun awéwé, wangunna segitiga sarta berparit dipaké pikeun masangkeun kabel.[1] Pangkalna kandel nepi ka tungtung beuki leutik sarta jeger.[1] Tungtungna datar bersih sarta berpegas anu boga fungsi minangka tombol dina waktuna nojos lawan.[1] Nu ngajaga leungeunna badag.[1] Pamakéanana pikeun nagkis sarta nojos tungtungna.[1] Widang sasaran anu diserang nyaéta sakumna awak ti tungtung suku nepi ka sirah sarta sakumna leungeun.[1]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u Syukur, Abdul. dkk. 2005. Ensiklopedia Umum untuk Pelajar. PT Ichtiar Baru Van Hoeve
  2. a b c d (id) [1] (Dicutat tanggal 11 Oktober 2011 Anggar dina acara olimpiade)
Nulis.jpg