Batako

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
témbok batako

Batako, tras, téraso,téras nya éta sabangsa semén tina taneuh, lamun dicampur apu terus dicaian sok jadi teuas[1].Batu bata nya éta batuan anu dijieunna tina taneuh hideung atawa taneuh beureum[2]. Bahan bakuna nya éta taneuh liat pertanian anu diséwa ku pihak pangrajin batu bata atawa pengepul anu perjanjianana taneuh éta diséwa jang dicokot taneuhna[2]. Tapi aya ogé pengepul anu miboga taneuh pertanian sorangan nepi ka teu kudu nyéwa ka jalma séjén[2].

Cara nyieun Batako[édit | sunting sumber]

Anapon cara nyieun batako mimitina ngali taneuh, dituluykeun ku nyampurkeun éta taneuh anu ditambahan ku bahan baku séjénna anu satuluyna asup kana prosés nyitak, ngagaringkeun, ngaduruk jeung niiskeun batako[2]. Sangkan leuwih jéntré prosés nyieun batu basa bisa digambarkeun kawas ieu dihandap:
1. Nataharkeun bahan maksudna aya atawa henteuna taneuh hideung atawa taneuh beureum nepi ka jang prosés satuluyna bisa dilakonan kalawan lancar[2]. Teu sakabéh taneuh bisa dipaké, anu dipaké jadi bahan baku nya éta taneuh anu miboga unsur nu alus, biasana taneuhna nya éta taneuh anu karék bérés dipelakan paré atawa taneuh sawah[2].
2. Ngokolakeun bahan baku jeung bahan séjénna anu dipaké rupa-rupa luyu jeung pangalaman anu dipiboga ku masing-masing daérah, contona ''sekam'' jeung lebu[2]. Bahan bakuna dicampur jeung bahan séjénna anu dibéré cai saeutik, sanggeus kitu disitak dina citakan anu dijieunna tina kai anu gedéna geus disaluyukeun tuluy digaringkeun di luar rohangan jeung dipoé[2].

Mangpaat Batako[édit | sunting sumber]

Batu bata nya éta bahan bangunan anu loba mangpaatna, nya éta:
1. bahan jang ngamimitian ngagali taneuh, dituluykeun ku nyampurkeun jang nyieun bangunan[2].
2. bahan jang nyieun pot kembang[2].
3. bahan jang nyieun endog asin[2].


Referensi[édit | sunting sumber]

  1. Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Kaca 710
  2. a b c d e f g h i j k [ http://id.shvoong.com/social-sciences/economics/2224457-pengertian-batu-bata/#ixzz1db3cZkMk Pengertian Batu Bata](diakses 13 November 2011)
Nulis.jpg