Cai Susu Indung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Macierzynstwo 1905.jpg

Cai Susu Indung atawa dina basa Indonesia mah Air Susu Ibu (ASI) nyaéta cairan kahirupan pangalusna anu pohara diperlukeun ku orok.[1] ASI ngandung sagala rupa zat anu penting pikeun tumuwuh kembangna orok sarta luyu kalayan kaperluanana.[1] Cacak kitu, henteu kabéh indung daék nyusuan budakna alatan sagala rupa alesan.[1] Contona sieun gendut, riweuh, susuna kendor sarta sajabana.[1] Di pihak séjén, aya ogé indung anu hayang nyusuan anakna tapi ngalaman hahalang.[1] Biasana ASI henteu daék kaluar atawa produksina kurang lancar.[1] Loba hal anu bisa mangaruhan produksi ASI. Produksi sarta kaluarna ASI dipangaruhan ku dua hormon, nyaéta prolaktin sarta oksitosin.[1] Prolaktin mangaruhan jumlah produksi ASI, sedengkeun oksitosin mangaruhan prosés kaluarna ASI. Prolaktin patali jeung nutrisi ibu, beuki asupan nutrisinya alus mangka produksi anu dihasilkeun ogé loba. Tapi, pikeun ngaluarkeun ASI diperlukeun hormon oksitosin anu gawéna dipangaruhan ku prosés kenyotan orokna.[1] Beuki mindeng puting susu dikenyot ku orok mangka beuki loba ogé kaluarna ASI.[1] Hormon oksitosin mindeng disebut minangka hormon kanyaah.[1] Sabab, kadarna pohara dipangaruhan ku kaayaan haté, rasa bagja, rasa dicinta, rasa aman, katenangan, relaks.[1]

Hal-hal anu mangaruhan produksi ASI:[édit | sunting sumber]

  1. Kadaharan.[1]
  2. Ketenangan jiwa sarta pikiran.
  3. Pamakéan pakakas kontrasepsi.
  4. Anatomis susu awewe.
  5. Faktor fisiologi.
  6. Pola istirahat.
  7. Faktor kenyotan budak atawa frekuensi panyusuan. Beuki mindeng orok ngenyot dina susu indungna, mangka produksi sarta pengeluaran ASI baris beuki loba. Tapi, frekuensi nyusu dina orok prématur sarta orok nu umurna cukup bulan mah béda. Studi netelakeun yén dina produksi ASI orok prématur baris optimal kalayan mompa ASI leuwih ti 5 kali pér poé salila bulan kahiji sanggeus ngalahirkeun. Mompa ASI dipigawé alatan orok prematur can bisa nyusu. Sedengkeun dina orok nu geus cukup bulan frekuensi nyusuna kurang leuwih bisa sapuluh kali perhari salila 2 minggu nu mimiti sanggeus ngalahirkeun jadi nyambung kalayan produksi ASI anu cukup. Ku kituna disarankeun nyusuan teh paling saeutik 8 kali sapoéna dina période mimiti sanggeus ngalahirkeun. Frekuensi nyusuan ieu patali jeung pangabisa stimulasi hormon dina kelenjar susu indung.
  8. Faktor ubar.
  9. Umur kandungan sabot ngalahirkeun.
  10. Konsumsi roko sarta alkohol.
  11. Pamakéan pakakas kontrasepsi dina indung nu nyusuan, perlu diperhatikan ambéh henteu ngurangan produksi ASI. Conto pakakas kontrasepsi anu bisa dipaké nyaéta kondom, IUD, pil husus nyusuan atawa suntik hormonal 3 bulanan.
  12. Beurat orok pas lahir

Cara nunda ASI anu alus sarta bener[édit | sunting sumber]

  • ASI anu geus dikaluarkeun baris kapisah dina sawatara lapisan.[2] ASI anu ngimpel kudu dihaneutkeun buru-buru, tapi henteu dina cai nu ngagolak, alatan ASI bakal jadi kentel sarta ulah diingkeun dina suhu kamar.[2] Mula-mula simpen botol ASI dina cai tiis, saterusna sacara lalaunan bikeun cai haneut nepi ka ASI jadi cair, atawa simpen botol ASI beku dina kulkas salila 12 jam saméméh ASI diinumkeun (nepi ka ASI cair sorangan).[2] Sanggeus éta, haneutkeun botol ASI kasebut ku cara ngeueumna dina cai haneut 600 C, sakeudeung waé, sangkan ASI ngahontal suhu awak anu normal.
  • Hal-hal anu perlu diingkahan: Ulah ngahaneutkeun ASI dina microwave/oven, alatan bakal méré panas anu pohara luhur.[2] Digigireun / sabeulah éta ogé baris ngancurkeun nutrisi sarta bahan-bahan kekebalan anu kaeusi dina ASI.[2] Henteu perlu ngulub ASI lamun baris dibikeun ka orok.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l (id) [1] (Dicutat tanggal 02 Oktober 2011)
  2. a b c d e f (id) [2] (Dicutat tanggal 02 Oktober 2011)
Nulis.jpg