Roko

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Dua batang rokok.

Roko nyaéta campuran sanyawa kompleks anu dihasilkeun ku pembakaran bako sarta adiktif.[1] Leupas tina stimulan nikotin dawam, haseup roko ogé ngandung tar anu diwangun ti leuwih ti 4000 bahan kimia kaasup kira-kira 60 bahan kimia karsinogenik anu picilakaeun.[1] Hampir kabéh jenis zat kasebut maehkeun.[1] Zat-zat ieu pisan anu ngabalukarkeun panyakit paru-paru, jantung, emphysema sarta panyakit picilakaeun séjénna.[1]

Kandungan Roko[édit | sunting sumber]

Sawatara zat kandungan roko séjénna dipikawanoh miboga éfék anu ngarugikeun tulang sarta kulit.[1] Anjeun meureun reuwas pikeun manggihan ngaran sawatara bahan kimia dina haseup roko.[1] Sawatara di antarana nyaéta kieu:

  1. Sianida nyaéta sanyawa kimia anu ngandung jumplukan cyano.[1]
  2. Benzene ogé dipikawanoh minangka bensol mangrupa sanyawa kimia organik anu gampang kabeuleum sarta cairan henteu boga warna.[1]
  3. Cadmium hiji logam anu pohara beracun sarta radioaktif anu kapanggih baterai.[1]
  4. Metanol (alkohol kai) nyaéta alkohol anu pangbasajanna anu ogé dipikawanoh minangka metil alkohol.[1]
  5. Asetilena (bahan beuleum anu dipaké dina obor las) mangrupa sanyawa kimia teu jenuh anu ogé mangrupa hidrokarbon alkuna anu pangbasajanna.[1]
  6. Amonia kapanggih di mana-mana di lingkungan tapi pohara beracun dina kombinasi kalayan unsur-unsur nu tangtu.[1]
  7. Formaldehida cairan anu pohara beracun anu dipaké pikeun mengawetkan layon.[1]
  8. Hidrogen sianida nyaéta racun anu dipaké minangka fumigan pikeun maéhan sireum.[1] Zat ieu ogé dipaké minangka zat nu nyieun plastik sarta pestisida.[1]
  9. Arsenik nyaéta bahan anu aya dina racun beurit.[1]

Sedengkeun haseup anu dihasilkeun roko ngandung tar.[1] Tar éta sorangan ngandung loba bahan beracun dina awak.[1] Ieu téh substansi, kandel lengket, sarta sabot ngahirup éta némpél dina buuk-buuk leutik di paru-paru.[1] Organ ieu nangtayungan paru-paru ti kokotor sarta infeksi, tapi sabot katutup tar organ ieu henteu bisa ngalakonan fungsinya.[1] Tar ogé melapisi dinding sistem respirasi sacara sakabéh, mempersempit tabung anu transportasi hawa (anu bronchioles) sarta ngurangan elastisitas paru-paru.[1] Anu dina pamustunganana ngabalukarkeun kanker paru-paru sarta panyakit pernafasan kronis.[1]

Sajaba ti éta haseup ieu ogé ngandung karbon monoksida.[1] Karbon monoksida nyaéta bahan kimia beracun kapanggih dina haseup buangan mobil.[1] Hal ieu pisan anu saterusna bisa nurunkeun jumlah oksigen dina getih sarta menghalangi kabéh kinerja organ pensuply oksigen di jero awak.[1] Alatan awak kurang oksigen nyieun jantung ngalaman penebalan sarta digawé leuwih teuas memompa getih.[1] Ieu pisan cukang lantaran utama saurang perokok bisa ngalaman serangan jantung sacara dumadakan.[1]


Alatan Roko[édit | sunting sumber]

Alatan négatif tina roko, saéstuna geus karasa keur mimitina jelema kakara ngarasaan ngenyot roko.[2] Dina haseup roko anu burahay alatan diisap, bako kabeuleum kurang sampurna ku kituna ngahasilkeun CO (karbon mono oksida), anu digigireun / sabeulah haseupna sorangan, tar sarta nikotine (anu lumangsung ogé ti pembakaran bako kasebut) dihirup asup ka ngaliwatan ambekan.[2]

CO, Tar, sarta Nikotin kasebut mangaruhana kana syaraf anu ngabalukarkeun:

  1. Gelisah, leungeun gemetar (tremor)
  2. Cita rasa / selera dahar ngurangan
  3. Ibu-ibu hamil anu resep ngudud meunangkeun kamungkinan kaguguran kandunganna

Tar[édit | sunting sumber]

Tar sarta Haseup Roko ngarangsang jalan ambekan, sarta tar kasebut katuruban disaluran éta anu ngabalukarkeun:

  1. Ngohkoh atawa sesek ambekan
  2. Tar anu adek di jalan ambekan bisa ngabalukarkeun kanker jalan ambekan,

létah atawa biwir

Nikotin[édit | sunting sumber]

Nikotin ngarangsang ngoréjatna adrenalin hormon ti anak ginjal anu ngabalukarkeun:

  1. Jantung ngadég-dég
  2. Ngaronjatkeun tekanan getih sarta kadar kholesterol dina getih,

tang pageuh kalayan lumangsungna serangan jantung

Gas CO (Karbon Mono Oksida)[édit | sunting sumber]

Gas CO (Karbon Mono Oksida) ogé mangaruhan négatif ka jalan ambekan ti pembuluh getih.[2] Karbon mono oksida leuwih gampang kaiket dina hemoglobin batan oksigen Ku sabab éta, getih jelema anu kaasupan CO loba, baris ngurangan daya angkutna pikeun oksigen sarta jelema bisa maot alatan karacunan karbon mono oksida.[2] Dina saurang perokok moal nepi ka lumangsung karacunan CO, tapi pangaruh CO anu dihirup ku perokok jeung saeutik demi saeutik, kalayan laun tapi pasti baris mangaruhan négatif dina jalan ambekan sarta dina pembuluh getih.[2]

Bahaya Roko[édit | sunting sumber]

Roko ngandung leuwih ti opat rébu zat-zat sarta dua rébu diantarana geus dinyatakeun berdampak goréng pikeun kaséhatan urang, diantarana nyaéta bahan radioaktif (polonium-201) sarta bahan-bahan anu dipaké di jero cat (acetone), pencuci lanté (ammonia), ubat gegat (naphthalene), racun serangga (DDT), racun anai-anai (arsenic), gas beracun (hydrogen cyanide) anu dipaké di “kamar gas maut” pikeun pesalah anu ngajalanan hukuman mati, sarta loba kénéh deui.[3] Sarta zat dina roko anu pangpicilakaeunna nyaéta Tar, Nikotin sarta Karbon Monoksida.[3] Tar ngandung kurang leuwih opat puluh tilu bahan anu jadi cukang lantaran kanker atawa anu disebut kalayan karsinogen.[3] Nikotin miboga zat dina roko anu bisa ngabalukarkeun katagihan, ieu anu ngabalukarkeun para pamaké roko hésé sakali pikeun ngandeg ngudud.[3] Nikotin mangrupa zat dina roko anu beresiko ngabalukarkeun panyakit jantung, 25 persén ti para pengidap panyakit jantung disebabkan ku kagiatan ngudud.[3] Di handap ieu nyaéta bahaya roko ka kaséhatan urang :

  1. Roko bisa ngabalukarkeun Kanker pundi kiih,
  2. Kanker beuteung,
  3. Kanker peujit sarta pianakan ,
  4. Kanker sungut ,
  5. Kanker Esofagus,
  6. Kanker tekak,
  7. Kanker pankrias,
  8. Kanker pinareup,
  9. Kanker paru-paru,
  10. Panyakit saluran pernafasan kronik,
  11. Strok,
  12. Pengkroposan tulang atawa anu dipikawanoh kalayan osteoporosis
  13. Panyakit jantung,
  14. Kemandulan,
  15. Pegat haid mimiti,
  16. Ngababarkeun orok anu cacad
  17. Keguguran orok,
  18. Bronkitis,
  19. Batuk,
  20. Panyakit ulser peptik,
  21. Emfisima,
  22. Otot lemah,
  23. Panyakit gusi,
  24. Karuksakan panon,

Anu kasebut diluhur nyaéta bahaya roko pikeun perokok aktip, naon éta perokok aktip? perokok aktip nyaéta jelema anu ngudud sacara langsung ngenyotna roko, sedengkeun perokok pasif nyaéta jelema anu henteu sacara langsung ngenyot roko, tapi ngenyot haseup roko anu dikaluarkeun ti sungut jelema anu keur ngudud.[3]

  • Di handapeun ieu mangrupa bahaya haseup roko pikeun perokok pasif.[3]
  1. Ngaronjatkeun mamala kanker paru-paru sarta panyakit jantung
  2. Masalah pernafasan kaasup radang paru-paru sarta bronkitis
  3. Gering atawa peurih panon
  4. Bersin sarta ngohkoh
  5. Gering kerongkong
  6. Nyeri sirah
  • zat anu kaeusi dina haseup roko nyaéta:

2 kali leuwih loba nikotin
5 kali leuwih loba karbon monoksida
3 kali leuwih loba tar
50 kali leuwih zat kimia anu picilakaeun pikeun kaséhatan

  • Bahaya haseup roko ka ibu hamil sarta janin anu dikandungnya
  1. Keguguran janin
  2. Tumbesaran janin terencat – 30% leuwih luhur
  3. Pati janin dina kandungan
  4. Pendarahan ti uri (abruption placenta)
  5. Beurat awak ngurangan – 20 nepi ka 30%
  • Bahaya haseup roko ka orok
  1. Masalah sarta panyakit pernafasan
  2. Ngaréwong ka perkembangan kecerdasan
  3. Jangkitan ceuli
  4. Leukeamia
  5. Kanker otak 22%
  6. Gancang capé
  7. Sindrom pati sacara dumadakan


Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa (id)[1] (diaksés tanggal 25 Oktober 2011)
  2. a b c d e (id)[2] (diaksés tanggal 25 Oktober 2011)
  3. a b c d e f g (id)[3] (diaksés tanggal 25 Oktober 2011)
Nulis.jpg