Celsius

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Rumus konversi suhu Celsius
Konversi ti ka Rumus
Celsius Fahrenheit °F = °C × 1,8 + 32
Fahrenheit Celsius °C = (°F – 32) / 1,8
Celsius Kelvin K = °C + 273,15
Kelvin Celsius °C = K – 273,15
Celsius Rankine °R = °C × 1,8 + 491,67
Rankine Celsius °C = (°R – 491,67) / 1,8
Rumus konversi lianna
Kalkulator konversi pikeun hijian suhu

Darajat Celsius (°C, dibaca "sélsius") téh hijian suhu nu asalna tina ngaran astronom Swédia Anders Celsius (1701-1744), nu munggaran ngajukeun sistim nu sarupa dina taun 1742. Ti taun 1750-an, skala ieu katelahna skala Centigrade, kakara diganti jadi Celsius taun 1948. Alesan diganti ngaranna téh kusabab istilah centigrade geus dipaké di buana Éropah pikeun ukuran juru datar nu sarua jeung sapersapuluh rébu juru nyiku.

Dina skala Celsius, titik tripel cai téh 0,01 °C, sedengkeun sadarajat Celsius sarua jeung 1/273,16 béda suhu antara titik tripel cai jeung enol absolut, sarta titik beku cai dina 0 °C tekenan atmosfir baku.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Pituinna mah, Anders Celsius nangtukeun titik golak cai dina 1.000 milibar téh 0 darajat, sedengkeun titik bekuna 100 darajat, sabalikna tina skala Celsius modéren. Aturan sabalikna mimiti dipaké teu lila sanggeus Celsius maot, nyaéta ku Daniel Ekström, pamasok térmométer nu sok dipaké ku Celsius.

Conto térmométer nu migunakeun skala celsius.

Kusabab antara dua titik rujukan (titik beku jeung titik golak) téh heuleutna saratus angka, sistim ieu tadina mah maké istilah centigrade (100 bagian) atawa centesimal. Taun 1948, sistim ieu sacara resmi diganti ngaranna jadi Celsius ku 9th Konferénsi Umum Timbangan jeung Ukuran ka-9 (CR 64), pikeun ngahargaan ka Celsius sarta miceun kabingung alatan bantrok jeung awalan centi- SI, hususna patali jeung sapersaratus Grad. Sanajan titik beku jeung golak cai téh méh baé bener, tapi salaku titik rujukan mah teu bisa dipaké salaku baku formal. Kiwari, harti resmi skala Celsius nangtukeun yén 0,01 °C téh titik tripel cai, sedengkeun sadarajat sarua jeung 1/273,16 béda hsuhu antara titik tripel cai jeung enol absolut. Watesan ieu diadopsi dina Konferénsi Umum Timbangan jeung Ukuran ka-10 taun 1954. Harti nu sarua ogé dilarapkeun ka darajat kelvin, iwal yén 0 K - enol absolut - téh 273,16 darajat leuwih tiis batan 0 °C). Pikeun prak-prakan kalibrasi térmométer, Skala Suhu Internasional 1990 nambahkeun sababaraha titik rujukan anu kudu ditedunan.

Larapan[édit | sunting sumber]

Skala Celsius téh ngarupakeun skala suhu nu panglobana dipaké di sakuliah dunya, iwal di AS jeung Yamaika. Di dua nagara éta mah nu leuwih loba dipaké téh skala Fahrenheit, najan Celsius jeung Kelvin ogé sok dipaké dina widang aéronautika jeung ilmiah.

Dina Unicode, lambang darajat Celsius dijieun sacara husus (℃, U+2103).

Citakan:Babandingan skala suhu

Rujukan[édit | sunting sumber]

Citakan:Skala suhu