Cocopét

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Cocopét
Cocopét bikangna
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Artropoda
Class: Serangga
Subclass: Pterygota
Infraclass: Neoptera
Superorder: Exopterygota
Order: Dermaptera
De Geer, 1773
Famili

Baca téks

Cocopét (serangga anggota ordo Dermaptera) dicirikeun ku jangjang nu nilep handapeun jangjang luar nu kandel, abdoménna panjang ngaleuwihan jangjangna, nu ditungtungan ku cacapit. Jumlah spésiés kacatet nu 1.800 ti sapuluh famili téh pikeun ukuran serangga mah kawilang saeutik, tapi cocopét sumebar ampir di sakuliah dunya, sok kapanggih aya di lingkungan jero imah.

Fisiologi[édit | sunting sumber]

Cocopét mah lolobana boga warna coklat kolot atawa hideung. Panjangna 10-14 mm; nu pangbadagna nyaéta spésiés St. Helena nu nepi ka 8 cm. Teu sakabéh cocopét boga cacapit dina tungtung abdoménna, tapi nu pangpanjangna bisa nepi ka sapertilu awakna. Sungutna bisa dipaké nyapék. Sanajan boga jangjang, cocopét jarang pisan hiber.

Abdomén cocopét aya ototan, sahingga bisa melengkung atawa ngagerakkeun cacapitna. Cacapit ieu dipaké pikeun nyingsieunan musuh, nyapit mangsa, muka jangjang, sarta pikeun jalangan. Pikeun manusa, cacapit ieu moal matak nanaon, tapi pikeun barudak mah bakal lumayan nyingsieunan.

Fosil cocopét kacatet aya dina periode Jurasik (200-150 juta taun ka tukang) -- aya kana 70 spésimén nu kagali taun 2003.

Klasifikasi[édit | sunting sumber]

Cocopét coklat, Forficula auricularia

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • J. D. Taylor (1978). "The earwig: the truth about the myth". Rocky Mountain Medical Journal 75: 37-38.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikispecies
Wikispecies mibanda émbaran ngeunaan
Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca