Dahlia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
{{{ngaran}}}
200px|Dahlia
Dahlia 'Dahlstar Sunset Pink'
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Tumbuhan
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Asterales
Kulawarga: Asteraceae
Marga: Dahlia
Spesies

30 jenis, 20.000 varietas

RIMG0087.JPG

Dahlia nyaéta pepelakan anu beutian sarta sipatna taunan (perenial), kembangan dina usum panas nepi ka usum gugur. Dahlia nyaéta kembang nasional nagara Méksiko anu ogé mangrupakeun nagara asalna ieu kembang.

Dina taun 1872, nagri Walanda nampa sakotak beuti dahlia anu dikirim ti Méksiko. Tina sakotak beuti kembang Dahlia tétéla ngan hiji beuti anu hasil kembangan tapi ngahasilkeun kembang nu éndah sarta boga warna beureum kalawan daun kembang anu seukeut. Ahli pepelakan hasil ngabudidayakeun dahlia anu saterusna dingaranan Dahlia juarezii. Dahlia juarezii mangrupakeun karuhun sakabéh kembang dahlia hibrida anu aya kiwari.

Tangkal dahlia nyaéta kadaharan larva sawatara spesies Lepidoptera (wanda kukupu).

Kembang dahlia dingaranan pikeun ngahormat ahli botani bangsa Swédia ti abad ka-18 anu ngaranna Anders Dahl.

Dahlia ogé mangrupakeun kembang resmi dayeuh Seattle, nagara bagian Washington, Amérika Sarikat.

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Kembang dahlia anu dipikawanoh ku urang ayeuna diwangun ku ratusan kultivar. Kalolobaan variétas tangkal dahlia ngahasilkeun kembang anu warnana caang sarta matak hélok, ku kituna dahlia mangrupakeun komoditas penting pikeun industri kembang.

Tumbu ka luar[édit | sunting sumber]