Evangelista Torricelli

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Evangelista Torricelli

Evangelista Torricelli (1608-1647) nyaéta saurang ahli fisika Italia, panimu barométer cai raksa, panimu hukum Troccelli, panimu tabung hampa leutik anu minggaran di dinya, hli matématika, pangarang, guru besar, sékretaris, pangabantu, jeung murid Galileo. Anjeunna ngaropéa mikroskop jeung téléskop.[1]

Troccelli lahir di Faenza, Italia tanggal 15 Oktober 1608 jeung tilar dunya di Florence tanggal 25 Oktober 1647 dina umur 39 taun.[1] Dina umur 22 taun anjeunna diajar di Roma di banedetto Cstelli, nu nyiptakeun élmu hidrolik, ahli matématika, muridna Galieo.[1]

Trocelli asup sakolaJesuit dina taun 1624 jeung diajar matématika jeung falsafah salila dua taun.[2] Nalika Trocelli masih nungtut élmu di sakola ieu, bapana tilar dunya.[2] Indungna jeung dua urang adi lalaki Trocelli pindah ka Roma jeung dipikanyaho ku Trocelli nu ahirna hirup babarengan.[2] Indungna tilar dunya di Roma dina taun 1641.[2]

Lolobana, hasil panimu Trocelli téh dina widang fisika, hususna ngeunaan barometer.[2] Trocelli ogé ngébréhkeun téori-téori ngeunaan percepatan jeung gravitasi, gerakan cairan jeung proyéktif.[2] Hiji mangsa nalika Fermat kungsi ngajukeun soal ka Trocelli pikeun nangtukeun hiji titik dina widang datar anu jumlah jarakna ka titik hiji segi tilu jadi miimum.[2] Hasil ngaréngsékeun soal ku Trocelli téh tuluy diterbitkeun ku salah saurang muridna nyaéta Viviani dina taun 1659.[2]


Sumber[édit | sunting sumber]

  1. a b c (id)Penemu barometer air raksa (diakses tanggal 11 November 2011)
  2. a b c d e f g h (id)Torricelli dan Barometer Air Raksa (diakses tanggal 11 November 2011)
Nulis.jpg