Hipofisis

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
kelenjar pituitari

Kelenjar Hipofisis, ogé dipikawanoh minangka pituitari, nyaéta organ buleud anu perenahna langsung di handapeun hipotalamus.[1] Kelenjar ieu perenahna di bagian dasar hipotalamus sarta diwangun luhur tilu lobus, nyaéta lobus antérior, intermediet, sarta postérior. Lobus intermediét ngan ayana dina kelenjar hipofisis orok.[1] Sanajan ukuranana leutik, tapi hipofisis nyekel lalakon penting dina koordinasi kimia awak ku kituna mindeng disebut master of gland.[1]

Bagéan-Bagéan Kelenjar Hipofisis[édit | sunting sumber]

  • Kelenjar hipofisis bagian antérior

Kelenjar hipofisis anterior nyaéta nu ngahasilkeun hormon anu rupa-rupa sarta mangaruhan macem-macem organ. Hipofisis bagian anterior disebut adenohipofisis.[2]

  • Kelenjar hipofisis bagian tengah sarta bagian posterior (tukang)

Hipofisis bagian tengah ngan ngahasilkeun melanosit stimulating hormone (MSH).[1] Ieu mangaruhan kelir kulit individu alatan MSH mensekresi pigmén kelir (melanin).[1] Hipofisis bagian tengah ngan aktip di mangsa orok sarta ngahasilkeun hormon Melanocyte Stimulating Hormone (MSH) anu fugsina pikeun ngasintésis mélanin.[2] Melanin nyaéta pigmen kulit anu méré kelir hideung dina kulit.[2] Jadi, lamun hormon ieu henteu diproduksi, kulit bakal kakurangan pigmén.[1] Hipofisis prosterior ngasekreksikeun ADH (antidiuretic hormone) sarta oksitosin.[2] Hipofisis bagian tukang disebut neurohipofisis.[2] Lobus posterior ti kelenjar hipofisis ngahasilkeun dua jenis hormon, nyaéta hormon antidiuretik (ADH) sarta hormon oksitosin.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f Jati, Wijaya. 2007. Aktif Biologi. Jakarta: Ganeca exact. Kaca 191
  2. a b c d e f Syamsuri, Istamar. Biologi Jilid II Untuk SMA Kelas XI Semester 1. Jakarta: Erlangga. Kaca 130
Nulis.jpg