Jalu

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Jalu nya éta salasahiji kelamin hiji organisme, atawa salasahiji bagian ti hiji organismeu, nu ngahasilkeun spérma. "Spérma" dihartikeun salaku gamét nu leuwih leutik dina sistem baranahan hétérogami, sedengkeun gamét nu leuwih gedé dihasilkeun ku bikang. Hiji jalu moal bisa baranahan tanpa jalangan jeung bikang.

Teu aya mékanisme genetik tunggal satukangeun béda kelamin dina spésiés nu béda, jeung ayana dua kelamin dina hiji spésiés sigana (pikeun dunya ilmiah) mangrupa hasil évolusi mandiri sababaraha kali. Naon nu sabenerna ngabédakeun bikang ti jalu teu salawasna atra, malah dina sababaraha kasus jadi bahan pananya kana harti nu sabenerna. 'Bikang' jeung 'jalu' ogé katémbong dina struktur réproduktif na tutuwuhan, sahingga konsépna teu diwates saukur sato/manusa.

Lambang ilahar nu dipaké pikeun ngagambarkeun jalu nyaéta ♂ (Unicode: U+2642), cingcin panahan nu nunjuk ka kalérwétan. Ieu mangrupa robahan tina taméng jeung jamparing déwa Mars.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]