James Chadwick

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
James Chadwick


James Chadwick (1891-1974) nyaéa saurang élmuwan asal Inggris.[1] Dididik di Universitas Menchester, jeung gawé bareng ngeunaan pamancaran sinar gamma diaping ku Ernest Rutherford.[1] Nalika kajadian Perang Dunya 1 lumangsung, anjeunna keur nalungtik lunturna sinar beta di Jerman.[1] Chadwick ditahan pamaréntah Jerman alatan dianggap minangka musuh.[1] Sabada perang, anjeunna ngahiji jeung Ernest Rutherford di Cambridge.[1] Anjeunna make hamburan partikel sinar alfa pikeun ngabuktikeun yén nomr atom unsure utama sarua jeung muatan nuklir.[1] Anjeunna jeung Rutherford ngajukeun usul anu ngébréhkeun yén dina inti aya partikel anu tan muatan, tapi aranjeunna can bisa ngadétéksi éta partikel kalawan ékspériméntal nepika taun 1932.[1] Dina taun éta, Chadwick hasil némbongkeun ayana neutron.[1]

Hasil panimuan ékspériméntal canggih Chadwick mere kontribusi pikeun sakumna élmuwan.[2] Sabab neutron teu boga muatan listrik, unggal neutron anu ditémbakkeun ti hiji sumber boga kamampuh pikeun liwat ngaliwatan lapisan dina bahan jeun gpikeun asup ka inti atom target.[2] Sabada digawé, Chadwick sakumna élmuwan dunya mimiti nyieun bon tina sakumna jenis bahan kalawan make neutron.[2] Nalika kapanggih yén uranium téh targétna, fisi nuklir téh jadi mungkin, ngahasilkeun sanjata nuklir jeung pembangkit énérgi listrik tanaga nuklir.[2]


Sumber[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h (id)James Chadwick, Ilmuwan dari Inggris (diakses tanggal 15 NOvember 2011)
  2. a b c d (en)Chadwick, James: 1891-1974 (diaskes tanggal 15 November 2011)
Nulis.jpg