Neutron

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Struktur kuark dina hiji neutron

Neutron atawa nyaéta partikel subatomik anu henteu boga muatan (nétral) sarta ngabogaan massa 940 Mev/c² (1.6749 × 10-27 kg, saeutik leuwih beurat ti proton. Puteranana nyaéta ½.

Inti atom ti kalolobaan atom (kabéh kajaba isotop Hidrogén anu pangilaharna, anu diwangun ku hiji proton) diwangun ku proton jeung neutron.

Di luar inti atom, neutron henteu stabil sarta ngabogaan umur tengah tuwuh kira-kira 10 menit, paburincay (luruh) kalawan mancarkeun éléktron jeung antineutrino pikeun jadi proton. Padika paluruhan anu sarua (paluruhan beta) lumangsung dina sawatara inti atom. Partikel-partikel dina inti atom biasana nyaéta neutron jeung proton. Hiji neutron digolongkeun salaku baryon sarta diwangun ku dua quark handap sarta hiji quark luhur.

Béda utama neutron jeung partikel subatomik lainna nyaéta maranéhanana henteu boga muatan. Sipat neutron ieu ngajadikeun neutron kawénéhan ti pandeuri dina hiji réaksi nuklir, sarta kacida nembus, ngajadikeun inyana hésé diimeutan sacara langsung.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]